Lainan hintatakuu – Mitä se tarkoittaa?

In Blogi By Lainaanyt.fi 5.4.2021

Lainan hintatakuu

Olet ehkä törmännyt termiin lainan hintatakuu? Olet ehkä pysähtynyt hetkeksi ihmettelemään sitä ja miettimään kuinka lainalle voidaan antaa hintatakuu ja mitä se oikeastaan tarkoittaa? Me olemme selvittäneet asian ja haluamme kertoa vastauksen myös sinulle. Jatka lukemista ja saat tietää, mikä hintatakuu on, ja miksi sinun tulisi olla siitä kiinnostunut.

Mikä On Lainan Hintatakuu?

Lainan hintatakuu on lupaus. Se koskee useimmiten kulutusluottoja ja on lainan tarjoajan lupaus siitä, että mikäli asiakas löytää saman lainatuotteen edullisemmalla, tarjoaa se erotuksen. Käytännössä siis mikäli asiakas löytää ehdoiltaan ja hinnoittelultaan saman lainan edullisempaan hintaan muualta, maksaa luotonantaja hintaeron.

Käytännössä hintatakuu on monilla aloilla trendikäs käytäntö, jossa palvelun- tai tuotteen tarjoaja lupaa tarjoavansa kaikkein edullisimman hinnan.

Mikäli näin ei kuitenkaan ole ja asiakas pystyy sen todistamaan, hyvittää yritys erotuksen. Käytäntö on voimassa muun muassa majoitusalalla, jossa useat hotellihakukoneet tarjoavat samanlaista hyvitystä.

Hintatakuun antaja pyrkii vakuuttamaan asiakkaan edullisuudestaan ja ylivoimaisuudestaan ja se kuulostaa toki hyvältä diililtä asiakkaan kannalta. Suin päin ei kuitenkaan kannata sännätä lainaa ottamaan pelkän hintatakuun perusteella. Jatka lukemista ja opi lisää lainan hintatakuusta.

Miten Hintatakuu Toimii?

Parhaan koron takuu

Käytännössä hintatakuu toimii niin, että asiakas saa tarjouksen lainaansa yritykseltä X. Yritys X lupaa lainalle hintatakuun. Asiakas vastaanottaa kuitenkin myös toisen tarjouksen, jossa yritys Z antaa samanlaiselle lainalle paremman hinnan. Asiakas ottaa yhteyden yritykseen X ja kertoo tilanteesta. Yritys X pyrkii tekemään samanlaisen tai paremman tarjouksen, kuin yritys Z.

Systeemi ei ole aukoton ja hintatakuuseen liittyy yrityskohtaisia ehtoja. Näin ollen kilpailutus ei aina johda siihen, että yritys X päätyy tarjoamaan paremman hinnan kuin yritys Z. Etenkin mikäli tilanne on sellainen, jossa yritys Z on myös asettanut lainalleen hintatakuun. Pääperiaate takuussa on kuitenkin hyvin yksinkertainen.

Lainatakuu pohjautuu siihen, että lainojen tulee olla samanlaiset, sillä eihän kahta erilaista lainaa voi vertailla. Samanlaisuus tarkoittaa yleensä sitä, että lainojen tulee olla yhtä suuret ja niiden laina-ajan tulee olla sama. Lainojen ehtojen tulee olla samanlaiset ja yhteisvastuullisten lainojen rinnakkaishakijan tulee olla sama henkilö molemmissa tarjouksissa.

Käytännössä lainatakuuta hyödyntääkseen, tulee hintatakuun myöntäjälle esittää toisen lainantarjoajan parempi tarjous. Pelkkä suullinen ilmoitus paremmasta tarjouksesta ei siis riitä. Hintatakuun hyödyntämiseen saattaa olla tiukat ehdot, kuten vaikkapa se, että molempien tarjousten tulee olla tehty viimeisten 24 tunnin aikana. Jo tämä saattaa heikentää lainan hakijan mahdollisuuksia hyödyntää takuu, sillä vaikka kulutusluottojen hakeminen ja tarjousten saaminen on nopeaa, täytyy asiassa olla todella aktiivinen.

Hintatakuun Ehdot

Hintatakuuseen liittyy yrityskohtaisia ehtoja, mutta toisaalta osa ehdoista on melko yleismaailmallisia. Yleisiä ehtoja ovat muun muassa se, että takuu koskee vain vakuudettomia lainoja, joiden euromääräinen summa ja takaisinmaksuaika on rajattu tietylle aikavälille. Eli esimerkiksi niin, että takuu koskee vain 500 – 60 000 euron lainoja, joiden takaisinmaksuaika on 1 – 15 vuotta.

Hintatakuu ei myöskään koske tarjoushintaisia lainoja. Esimerkiksi olemassa olevaan asiakkuuteen tai jäsenyyteen liittyvät lainat eivät ole takuun piirissä, sillä vanha asiakas saa luonnollisestikin uutta asiakasta parhaat lainaehdot. Näin etenkin mikäli kyseessä on laina-asiakas, joka on hoitanut asiansa aina mallikkaasti. Takuu koskee siis ainoastaan uusia luottoja.

Hintatakuu on myös lähtökohtaisesti kertaluonteinen. Eli mikäli olet löytänyt halvemman lainan ja lähettänyt sen takuun myöntäjälle käsittelyyn, et voi enää palata uuden, edellistä paremman tarjouksen kanssa. Toisin sanoen sinun tulee löytää kaikista paras tarjous annetun aikavälin puitteissa ja lähettää hakemus asianmukaisesti täytettynä, jotta olet oikeutettu mahdolliseen takuun alaiseen tarjoukseen.

Se, kuinka hyvitys maksetaan, riippuu luotonantajasta. Osa luotonantajista tulee vastaan tehden uuden, paremman tarjouksen. Tämä käytäntö on monille tuttu vaikkapa asuntolainojen kilpailutuksesta, jossa pankit usein pudottavat lainanhintaa kilpailutilanteessa. Varsinaisesta hintatakuusta ei ole kuitenkaan kyse vaan pankit tekevät sen puhtaasti voittaakseen asiakkuuden.

On kuitenkin myös mahdollista, että hintatakuun hyvitys maksetaan rahana vaikkapa pankkitilille. Asiakas onkin vastuussa kaikista veroista ja ilmoituksista, jotka takuun vastaanottamisesta saattavat seurata.

Hintatakuu raukeaa useimpien sääntöjen mukaan, mikäli asiakas peruuttaa lainansa pian sen ottamisen jälkeen. Maksettavalle hintaerotukselle saattaa olla myös jokin euromääräinen maksimisumma. Tämä heikentää hieman koko takuun ideaa, sillä mikäli laina on niin huono verrattuna markkinoiden edullisimpaan lainaan, että maksimimäärä ei kata erotusta, ei takuussa ole kovinkaan paljon järkeä.

Kuinka Hyödyntää Hintatakuu?

Hintatakuusta voi olla hyötyä, mutta sen varaan ei kannata laskea paljoa. Näkisimme niin, että suurin hyöty hintatakuusta olisi tilanteessa, jossa lempipankkisi tai luotonantajasi tarjoaa takuun, mutta ei pysty kuitenkaan kilpailemaan jonkin toisen toimijan kanssa hinnassa. Hintatakuu mahdollistaa lainan hinnanalennuksen tai mahdollisen euromääräisen korvauksen saamisen ja näin ollen tekee lempiyhtiösi lainasta kannattavan.

Tämä saattaa olla tilanne vaikka silloin, kun sinulla on asiakassuhde johonkin tahoon, josta pidät tai jonka asiakas haluaisit olla jostain muusta syystä, mutta joka ei ole lähtökohtaisesti halvin. Tällainen tilanne saattaa tulla vastaan vaikkapa tilanteessa, jossa haluat valita suomalaisen yhtiön, jonka palvelimet ovat Suomessa ja joka tarjoaa hintatakuun.

Mikäli lainantarjoajalla ei ole sinulle suurta väliä, kannattaa todennäköisesti takuut unohtaa ja valita puhtaasti se yhtiö, joka pystyy tarjoamaan sinulle kilpailukykyisimmän lainaan parhaaseen hintaan. Hintatakuu on kuitenkin hyvä tapa kääntää lainanhakuprosessi eduksesi ja saada kilpailutuksesta mieluinen lopputulos.

Jos hintatakuu kiinnostaa sinua, niin esim. lainanvälityspalvelu Sortter tarjoaa kaikille asiakkailleen parhaan koron takuun. voit siis olla jokseenkin varma että Sortterin avulla löydät itsellesi parhaan mahdollisen lainatarjouksen.

Mikään Ei Ole Tärkeämpää Kuin Kilpailutus

Hintatakuuta ei olisi, mikäli asiakkaat eivät asettaisi luotonantajia kilpailutilanteeseen keskenään. Kilpailutus on etenkin kulutusluottojen kohdalla äärimmäisen tärkeää, sillä se takaa sinulle parhaan hinnan, mutta se myös pitää luotonmyöntäjät varpaillaan. Mikäli valveutuneet asiakkaat eivät pitäisi tervettä kilpailua yllä, eivät kulutusluottojen hinnat olisi lähelläkään sitä, mitä ne nykypäivänä ovat.

Jotta saat parhaan hyödyn hintatakuusta, sinun tulee suorittaa kilpailutus. Kartoita siis alalla toimivat luotonantajat ja se, täytätkö niiden lainaehdot. Selvitä sen jälkeen se, millaisilla ehdoilla he sinulle lainaa myöntäisivät haluamaasi summan ja haluamallesi takaisinmaksuajalle.

Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä manuaalisesti, vaan apuna voi hyödyntää esim. tämän sivuston kilpailutusta. Kilpailuttamalla lainat kauttamme tavoitat yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa 23 eri pankkia.
Kilpailuta Lainat Tästä

Mikäli sinulla on luottotiedot ja olet täysi-ikäinen ja säännöllisiä tuloja nauttiva suomalainen, olet todennäköisesti oikeutettu lainaan. Täytä siis halutun lainan tiedot hakukoneeseen ja saat lainatarjoukset automaattisesti.

Kun sinulla on useampi lainatarjous, on ne helppoa vertailla ja tällöin pääset hyödyntämään myös mahdollisia lainojen hintatakuita. Kulutusluottojen hintoja saa alaspäin lisäämällä rinnakkaishakijan tai lyhentämällä laina-aikaa. Lainojen vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota kokonaiskustannuksiin, sillä nimelliskorko kertoo vain sen, kuinka paljon lainasta tullaan maksamaan korkoja. Lisäkuluja saattaa tulla kuitenkin lainan avauksesta, laskutuksesta tai tilinhoitomaksuista. Vertaa siis aina lainan todellisia vuosikorkoja pelkän nimelliskoron sijaan.

Kun sinulla on kaksi tarjousta, joissa kulurakenne on sama, eikä rinnakkaishakijaa ole tai molemmissa tarjouksissa on mukana sama rinnakkaishakija, voi takuukeskustelu alkaa. Ole nopea ja tehokas ja parhaimmillasi pystyt saamaan useita satoja euroja säästöä hintatakuuta hyödyntämällä.

Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää