rahastosäästäminen

Vinkkejä Järkevään Rahastosäästämiseen

Oletko kiinnostunut rahastosäästämisestä mutta et ole aivan varma minkälaiseen rahastoon sinun kannattaisi sijoittaa? Tästä artikkelista löydät itsellesi hyödyllisiä vinkkejä alkuun pääsemiseksi.

Rahastosijoittaminen on hyvä ja suhteellisen riskitön tapa sijoittaa. Säästämällä rahastoihin tuotto-odotus on huomattavasti suurempi kuin rahojen makuuttaminen säästötilillä.

Rahastosäästäminen on myös varsinkin aloittelijalle paljon helpompi tapa aloittaa sijoittaminen kuin esim. osakesijoittaminen.

Ota huomioon seuraavat asiat, kun harkitset rahastosäästämisen aloittamista:

1. Huomioi Rahastojen Kulurakenne

Useimmiten aloittelevan rahastosäästäjän on kaikista helpoin aloittaa säästäminen oman pankin kautta. Pankki tarjoaa rahastoja eri riskitasoilla ja mainostaa niitä mm. helppoudella. Tämä onkin totta sillä sijoittamalla pankin tarjoamaan rahastoon sinun ei tarvitse juuri huolehtia sijoituksestasi itse, vaan salkunhoitaja hoitaa aktiivisesti sijoituksiasi puolestasi.

Se mitä ei yleensä mainita on se että näiden pankkien mainostamien yhdistelmärahastojen kulurakenne on yleensä todella suuri. Merkintäkulut, lunastuskulut ja hallinnointikulut saattavat olla monen prosenttiyksikön luokkaa.

Tästä syystä kannattaa kaivaa hieman pintaa syvemmältä. Suosittelemme vahvasti tutustumaan esim. Nordnetin tarjoamiin rahastoihin. Nordnet on ensimmäinen palvelu, joka tarjoaa mm. sijoituksia indeksirahastoihin täysin ilmaiseksi. Et siis maksa joistain rahastoista lainkaan merkintä, lunastus- tai hallinnointikuluja.

Toki myös oman pankin kautta löytyy edullisia rahastoja. Näitä täytyy vaan hieman kaivella koska pankit eivät luonnollisesti kovin aktiivisesti mainosta edullisempia vaihtoehtojaan.

2. Hajauta Sijoituksesi

rahastosijoittaminen

Rahastot ovat jo itsessään hyvä tapa hajauttaa sijoituksia, sillä sijoittamalla rahastoon sijoituksesi hajautetaan jopa satojen eri yritysten osakkeisiin. Rahastot keskittyvät kuitenkin usein jollekin yhdelle maantieteelliselle alueelle, joten sijoitukset kannattaa myös hajauttaa ainakin muutamaan eri rahastoon. Näin et altistu niin vahvasti yhden maantieteellisen alueen markkinoiden vaihteluille.

Sijoitukset kannattaa hajauttaa myös ajallisesti. Jos olet päättänyt sijoittaa 10.000 euroa, niin tätä ei kannata lyödä yhteen rahastoon kerralla. Sijoita siis joka kuukausi tietty summa ainakin muutamaan eri rahastoon.

3. Valitse Itsellesi Oikeanlainen Rahasto

Minkälainen rahasto sitten sopii juuri minulle?

Tähän ei ole kovin helppoa antaa suoraa vastausta mutta pääpiirteittäin ja historiatietojen perusteella homma menee näin:

  1. Jos olet suunnitellut säästäväsi pitkällä aikavälillä(yli 5-vuotta), niin tällöin kannattaa valita rahasto, jonka sijoitukset keskittyvät osakkeisiin. Historiadatan perusteella osakemarkkinat ovat tuottaneet pitkässä juoksussa kaikista parhaiten. Osakerahastojen tuotto-odotus pitkällä aikavälillä on siis suuri, mutta samalla riskitaso myös korkeampi.
  2. Jos taas suunnitelmissasi on säästäminen lyhyellä 1-2 vuoden aikavälillä, niin tällöin kannattaa harkita sijoittamista korkorahastoihin. Korkorahastojen riskitaso on osakerahastoja pienempi mutta samalla myös tuottopotentiaali jää pienemmäksi.

P.S. Kannattaa tutustua Nordnetin tarjoamaan rahastovalikoimaan. Löydät Nordnetiltä niin osakerahastot kuin korkorahastotkin.

Lue Myös: Osakesijoittaminen – Näillä vinkeillä pääset alkuun sijoittamisessa

4. Älä Seuraa Menneitä Tuottoja Liikaa

Mistä johtuu että rahastotutkimusyhtiöiden tekemien tutkimuksien perusteella sijoittavat tienaavat rahastoilla keskimääräisesti vähemmän, mitä rahastot tuottavat?

Siitä että tyypillinen sijoitus tehdään rahastoon siinä vaiheessa, kun rahaston arvo on jo noussut. Aloittelevan rahastosijoittajan on toki helpoin sijoitta rahastoon, minkä käyrät näyttävät menevän ylöspäin viime vuosina jyrkästi. Tämä ei kuitenkaan ole tae siitä että rahasto jatkaa jyrkkää nousuaan.

Käytännössä jyrkkä arvonnousu tarkoittaa vain usein sitä että rahaston paras tuottopotentiaali on jo saavutettu.

5. Aktiivinen Vai Passiivinen Rahasto?

Pankt tarjoavat mielellään asiakkailleen aktiivisia rahastoja. Aktiivinen rahasto tarkoittaa sitä että niillä on oma salkunhoitaja, joka hoitaa rahastoa aktiivisesti.

Aktiivinen rahasto on sijoittajalle helppo vaihtoehto koska sen hoitoon ei tarvitse itse käyttää omaa osaamista tai aikaa. Aktiivisia rahastoja myös usein mainostetaan esittämällä graafeja loistavista tutto-odotuksista.

Totuus on kuitenkin se että nämä graafit eivät läheskään aina toteudu ja aktiivisesti hoidettu rahasto häviää usein markkinoiden indeksille.

Tästä syystä kannattaa tutustua myös passiivisiin eli indeksirahastoihin. Indexirahasto on nimensä mukaisesti osakemarkkinoiden indeksejä seuraava rahasto.

Passiivisten rahastojen valinta ja seuranta vaatii sijoittajalta hieman enemmän omatoimisuutta mutta on usein järkevämpi ja edullisempi vaihtoehto kuin aktiivinen rahasto.

6. Säästä Tietty Rahasumma Kuukaudessa

Monesti sijoittamisen tai säästämisen aloittaminen lykkääntyy siitä syystä että koetaan omat varat riittämättömiksi säästämiseen. Totuus on kuitenkin se että alkuun pääsee jo todella pienellä summalla kuukausittain.

Mm. Nordnet tarjoaa rahastoja, joiden kautta voit aloittaa kuukausisäästämisen jo 15 €/kk.

Säästäminen kannattaa siis aina aloittaa vaikka vain pienellä summalla kuukaudessa.

7. Älä Säästä Liian ”Aktiivisesti”

Kun aloitteleva sijoittaja pääsee jyvälle rahastosäästämisestä, niin usein tämä johtaa siihen että tarjonnan ollessa suurta rahasto-osuuksia ostetaan ja myydään liian aktiivisesti.

Rahastot toimivat usein parhaiten pitkällä aikavälillä, joten sijoitusten kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja pienistä tuottoheilahteluista ei kannata helpolla säikähtää.

Valitse siis itsellesi sopivat rahastot ja sitoudu niihin pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä rahastosäästämisen aloittamiseen.n Rahastosäästäminen on hyvä tapa aloittaa sijoittaminen mutta kannattaa aina muistaa että siihenkin liittyy riskejä ja pääoman menetykset ovat mahdollisia.

Jos et halua ottaa lainkaan riskiä säästämisessä, niin etsi itsellesi sopiva paikka säästää säästötilivertailustamme.

Rahastoilta voi potentiaalisesti odottaa 8-10 % suuruista vuotuista tuottoa. Tuotto-odotuksen ollessa tämän suuruinen, kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota eri rahastojen kuluihin, mitkä vaihtelevat todella paljon.

Esim. pankkien tarjomien aktiivisten rahastojen kulut saattavat olla jopa 1-3 % luokkaa, kun taas vaikkapa Nordnetin tarjoaman passiivisen superrahaston saat täysin ilmaiseksi.

Riippuen rahaston tyypistä säästäminen kannattaa suunnitella usein suhteellisen pitkällä aikavälillä. Pankit suosittelevat normaalisti rahastoihin tehtävien sijoitusten pitämistä niissä 2-7 vuoden ajan parhaan tuoton saavuttamiseksi.

Voit toki halutessasi myydä rahasto-osuutesi milloin haluat. Sinun ei siis tarvitse pakolla sitoutua monen vuoden säästöohjelmaan.

Haluamme vielä lopuksi muistuttaa että rahastosäästäminen sisältää aina riskejä ja pääoman menetykset ovat mahdollisia. Lainaanyt.fi ei anna asiantuntijatason neuvoja sijoittamiseen, vaan palvelumme tarkoituksena on antaa hyödyllisiä vinkkejä sijoittamisesta kiinnostuneille ihmisille.

Onko Sinulla Kokemuksia Rahastosäästämisestä?

Jos olet aktiivinen rahastosäästäjä tai vasta sijoittamisen aloittamista harrastava, niin kommentoi alle ihmeessä kokemuksesi eri rahastoista tai esitä kysymyksiä liittyen rahastosäästämiseen.

Näin autat muita kanssakulkijoita pääsemään alkuun sijoittamisessa sekä meitä pitämään tämän sivuston tiedot mahdollisimman paikkaansapitävinä.

Kiitämme palautteestasi!

Päivitetty: Helmikuu 21, 2021

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *