Todellinen Vuosikorko – Näin todellinen vuosikorko muodostuu

In Blogi By Lainaanyt.fi 1.9.2021

todellinen vuosikorko

Todellinen Vuosikorko On Paras Tapa Vertailla Lainan Kokonaiskustannuksia

Kun tutkit lainojen tai luottokorttien kustannuksia, niin löydät käsitteitä kuten nimelliskorko ja todellinen vuosikorko + muita kuluja kuten: avausmaksu tai tilinhoitopalkkio.

Kuluja on paljon, joten mikä on paras tapa saada tietää lainan kokonaiskustannukset?

Vastaus on todellinen vuosikorko. Sillä tarkoitetaan korkoa, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut. Todellisen vuosikoron avulla saat siis parhaan kuvan kustannuksista kun vertailet eri lainapalveluita.

Esim. Jos lainapalvelu A ilmoittaa nimelliskoroksi 10,5 prosenttia ja lainapalvelu B 11,5 prosenttia, niin automaattisesti lainapalvelu A tuntuu paremmalta vaihtoehdolta.

Jos lainapalvelu A kuitenkin perii lainastaan suuren avausmaksun + tilinhoitopalkkioita ja lainapalvelu B vastaavasti ei, niin tällöin todellinen vuosikorko on todennäköisesti pienempi lainapalvelu B:llä.

Todellista vuosikorkoa kannattaa siis yleisesti käyttää tärkeimpänä mittarina kun valitaan lainapalvelua itselle. Toki lyhyiden lainojen kohdalla todellinen vuosikorko saattaa joskus antaa vääristyneen kuvan lainan kokonaiskustannuksista.

Tästä artikkelista löydät infoa todellisesta vuosikorosta sekä esimerkkejä siitä miten todellinen vuosikorko lasketaan.

Mistä Todellinen Vuosikorko Muodostuu?

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut.

Lainojen kustannukset muodostuvat yleisesti seuraavista palasista:

  • Nimelliskorko sekä vuosikorko
  • Muut lainaan liittyvät kulut kuten: Avausmaksu, tilinhoitopalkkio ja laskutuspalkkio

Todellinen vuosikorko vetää kaikki nämä kulut yhteen.

Lainayhtiöiden on helppo mainostaa lainojaan pienellä nimelliskorolla ja näin houkutella asiakkaita itselleen. Usein kuitenkin lainaan sisältyy muita yllä mainittuja kuluja ja näin ollen todellinen vuosikorko muodostuu huomattavasti suuremmaksi kuin nimelliskorko.

Tulee siis aina tarkistaa todellinen vuosikorko ennen lainasopimuksen solmimista!

Lainahakumme avulla pääset hyvin alkuun lainojen korkojen vertailuissa. Lainavertailussa ilmoitetaan lainojen korkotaso sekä esimerkki lainan todellisesta vuosikorosta:

Siirry Lainavertailuun

Jos et itse halua vertailla lainoja, niin tutustu lainanvälityspalveluihin. Nämä palvelut kilpailuttavat sinulle parhaan mahdollisen lainatarjouksen useiden kymmenien pankkien joukosta.

Miten Todellinen Vuosikorko Lasketaan?

Jos puhutaan todellisen vuosikoron laskemiseen käytettävästä kaavasta, niin se on voidaan ilmaista esim. seuraavasti:

Tämähän on tietenkin tavalliselle pulliaiselle täyttä hepreaa mutta onneksi tilanteita missä todellinen vuosikorko lainojen osalta tarvitsee laskea itse tulee vastaan todella harvoin.

Kuluttajansuojalaki määrää että kaikki Suomessa lainoja tarjoavat palvelut ovat lain mukaan velvollisia ilmoittamaan todellisen vuosikoron samalla tavalla.

Voit siis luottaa siihen että lainapalveluiden sivuillaan ilmoittamat todelliset vuosikorot pitävät paikkaansa.

Tällä säännöllä varmistetaan se että kuluttajat ovat kykeneviä vertaamaan lainoja puolueettomasti. Kun todellinen vuosikorko ilmoitetaan joka paikassa samalla tavalla niin lainaan ei myöskään pystytä lisäämään yllättäviä piilokustannuksia niin helposti kuin ennen.

Toki markkinoilta saattaa löytyä edelleen joitakin palveluita, mitkä eivät ilmoita todellista vuosikorkoa sovitusti. Onneksi nämä palvelut ovat tänä päivänä jo erittäin harvassa.

Yhteenveto

Todellinen vuosikorko on ehkä tärkein mittari kun vertaillaan eri lainoista koituvia kokonaiskustannuksia. Sitä kannattaa siis yleensä käyttää vahvasti tukena ennen lainan hakemista.

Poikkeuksena tähän ovat lyhyen maksuajan lainat, jolloin todellinen vuosikorko ei välttämättä kerro koko totuutta. Jos laina maksetaan takaisin esim. muutamassa kuukaudessa niin tällöin kannattaa vertailla mieluummin suoraan lainan kokonaiskustannuksia todellisen vuosikoron sijaan.

Kommentoi Kokemuksistasi

Minkälaisella todellisella vuosikorolla olet saanut lainaa ja mikä on mielestäsi sopiva korkotaso lainoille.

Jaa alle omat kokemuksesi ja auta muita ihmisiä löytämään itselleen sopiva lainapalvelu.

Kiitämme palautteestasi!

Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää