Kannattaako asunnon remontointi remonttilainalla?

In Blogi By Lainaanyt.fi 2.9.2020

Remonttilaina

Omistusasunto on merkittävä sijoitus, riippumatta siitä onko asunto omassa käytössä vai vuokrataanko sitä eteenpäin sijoitustarkoituksessa. Asunnon arvon muutokset vaikuttavat suoraan omistajansa varallisuuteen ja siksi asunnon omistajan tulisi pyrkiä maksimoimaan arvoa niiltä osin kun siihen voi itse vaikuttaa.

Useimpiin arvoon vaikuttavista tekijöistä ei omistajalla ole vaikutusmahdollisuutta. Näitä ovat esimerkiksi sijainti ja alueellinen kysyntä, taloudelliset suhdanteet sekä rakennusvuosi ja pohjaratkaisu. Niinpä asunnon kunto jääkin merkittävimmäksi asiaksi, johon omistajan kannattaa panostaa.

Hyvän päivittäisen ylläpidon kuten siivoamisen ja kosteusvahinkojen ehkäisyn lisäksi kuntoa voi parantaa remontilla. Remontointi onkin yleinen keino kasvattaa asunnon arvoa varsinkin asuntosijoittajien ja remontointia itse osaavien omistajien keskuudessa.

Mikäli remonttia tehdään itse tai oman asumisviihtyvyyden lisäämiseksi, voi olla ettei kustannuksia tule mietittyä kovinkaan tarkasti arvonnousun näkökulmasta.

Jos remonttia sen sijaan tehdään myyntiä tai vuokrausta ajatellen, on yleensä syytä laskea tarkkaan onko remontointi taloudellisesti kannattavaa.

Remontista Saatava Hyöty Riippuu Kohteesta

Arvonnousun ja kustannusten kannalta tulee miettiä tarkkaan mitä remontoidaan ja miten. Suosituimmat remontointikohteet ovat keittiö ja kylpyhuone, sillä molemmat vaikuttavat asunnon toimivuuteen ja varsinkin keittiössä vietetään paljon aikaa, joten käytännöllisyyden lisäksi sen viihtyisyys on tärkeää.

Nämä huoneet ovat lisäksi todennäköisimmät kosteusvahingon kohteet, joten erilaisten asennusten, liitäntöjen ja saumausten tulee olla kunnossa.

Esimerkiksi olo- ja makuuhuoneet ovat asumisen kannalta mutkattomampia ja niiden ilmeen kohotukseen riittää yleensä tapettien vaihdon tai maalauksen kaltaiset pienemmät ehostustoimenpiteet.

Valinta pienen pintaremontin ja perusteellisemman muutostyön välillä riippuu monesta asiasta. Mikäli asunto on toimiva ja tarvetta suurille muutoksille ei ole, on pintaremontti yleensä järkevin vaihtoehto. Esimerkiksi käpristyneet lattiapinnat voivat aiheuttaa aiheetonta huolta kosteusvahingosta, jolloin lattiapintojen uusiminen voi merkittävästi lisätä asunnon kiinnostavuutta ostajien keskuudessa.

Vaikkapa kuluneen parketin vaihtaminen kosteutta ja kolhuja kestävään laminaattiin on helppo ja suosittu ratkaisu. Pintamateriaalit ja -ratkaisut kannattaa toteuttaa väreiltään ja ilmeeltään hillittyinä, neutraaleina ja yleensä melko vaaleina, jolloin ne miellyttävät mahdollisimman suurta ostaja- tai vuokraajajoukkoa.

Suuri kysyntä mahdollistaa kilpailevia tarjouksia, mikä tietysti nostaa myyntihintaa. Persoonallinen tai räikeä sisustus voi miellyttää omaa silmää, mutta vaatii juuri vastaavanlaisesta tyylistä pitävän ostajan tai vuokralaisen, jolloin kysyntä on helposti vähäisempää.

Isomman remontin kohdalla täytyy miettiä myös remontin toteutusta ja ajankohtaa. Varsinkin sijoitusasunnon remontti on luontevinta toteuttaa silloin, kun asunto on jäämässä tyhjilleen.

Remontteja kannattaa myös hoitaa mahdollisimman monta samalla kertaa: esimerkiksi putkiremontin yhteydessä tehdään usein myös mittava kylpyhuoneremontti, mikäli kylpyhuonetta ei ole kovin hiljattain uudistettu. Samoin esimerkiksi julkisivuremontti voi haitata asumista sen verran paljon, että samalla kertaa kannattaa remontoida muutakin.

Tämä voi toki aiheuttaa rahallista painetta kustannusten jakautuessa lyhyemmälle aikavälille. Jos asunto on joka tapauksessa remontin vuoksi pitkään pois käytössä, on omistajalla mahdollisuus harkita esimerkiksi pohjaratkaisun muutoksia: vaikkapa huoneiden lisäämistä tai vähentämistä seiniä lisäämällä tai purkamalla.

Kannattaako Remontti Tehdä Itse Vai Teettää Ammattilaisella?

Kun mietitään lähteäkö tekemään remonttia itse, on tietenkin oma osaaminen avainasemassa. Mikäli remontointiin ei ole minkäänlaisia kykyjä, lienee helpoin valinta ulkoistaa koko urakka ammattilaiselle.

Jotkut toimenpiteet, kuten sähkötyöt, täytyy joka tapauksessa jättää ammattilaiselle jolla on vaadittavat luvat, sillä väärin tehdyt sähkökytkennät voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia. Samoin märkätilojen ja vesikalusteiden väärin tehdyt liitännät voivat altistaa pahoille kosteusvahingoille.

Jos kuitenkin intoa ja osaamista remontointiin löytyy, on valinnanvaraa enemmän. Mittava remontti tietenkin maksaa paljon ja ammattilaiselle ulkoistettuna syö ison osan tai huonolla tuurilla jopa kaiken mahdollisesta arvonnoususta.

Asunnon arvon noususta ei ole varmuutta, joten arvonnousupotentiaalin analysointiin kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa jotta voidaan arvioida, paljonko remontointiin on varaa käyttää rahaa. Itse tehtynäkään remontti ei ole ilmaista, sillä uudet materiaalit ja kalusteet aiheuttavat joka tapauksessa kustannuksia.

Myös oma työtahti tulisi ottaa huomioon, sillä jos työ itse tehtynä vie moninkertaisesti aikaa ulkoistamiseen verrattuna, tippuu omien työtuntien hyöty melko alhaiseksi. Lisäksi viikkoja tai kuukausia kestänyt remontointi voi rasittaa omia hermoja ja jaksamista kohtuuttomasti.

Varsinkaan sijoitusasuntojen kohdalla remontointi itse ei ole myöskään mitenkään skaalautuvaa toimintaa, vaan mahdollisuus synnyttää arvonnousua omalla työllä on hyvin rajallinen ja hidas prosessi.

Kun yleensä asuntojen remontoinnilla sijoitusmielessä pyritään kasvattamaan arvoa nopeasti, on remonttien ulkoistaminen yleensä tehokkain vaihtoehto, remontteja kun voi olla käynnissä vaikka monta yhtä aikaa.

Remontin Rahoittaminen Remonttilainalla

Harvoin ainakaan isompaa remonttia on mahdollista kustantaa käteisellä, joten yleensä siihen joudutaan hakemaan remonttilainaa. Remonttilainaa ei saa asuntolainana, vaan siihen täytyy hakea erillistä kulutusluottoa.

Ennen pankit saattoivat myöntää asuntolainan yhteydessä remontointiin tarkoitettua ”ylimääräistä” rahaa, joka todellisuudessa saatettiin käyttää vaikkapa autoon, lomamatkaan tai päivittäiskulutukseen ja nykyään käytäntö on tiukempi ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi.

Pankin näkökulmasta remontin tuottama arvonnousu realisoituu vasta onnistuneen remontin jälkeen kiinteistönvälittäjän tekemän uudelleenarvioinnin seurauksena, jolloin noussut hinta-arvio nostaa asunnon vakuusarvoa.

Remontin kustannukset lasketaan yleensä tarkkaan, mutta moni unohtaa että myös remonttilainan hinnassa saattaa olla suuria eroja eri toimijoiden välillä. Siksi remonttilainojen vertailu ja kilpailutus kannattaa tehdä ennen lainapäätöstä, sillä halvimman lainan löytämällä säästää yleensä sievoisia summia.

Eikä vertailu ole vaikeaa, sillä lainanvertailualustoilla se onnistuu yhdellä hakemuksella, jolla kilpailevia lainatarjouksia saa jopa kymmeniltä luotonantajilta samalla kertaa. Useamman tarjoajan vertailu manuaalisesti olisi aikaa vievää ja vaivalloista puuhaa. Vertailupalvelut ovat hakijalle ilmaisia, sillä ne saavat rahansa komissiona lainan myöntävältä yritykseltä.

Yksi tällainen vertailualusta on kotimainen Sortter, joka vertailee lainatarjoukset todellisen vuosikoron perusteella ja suosittelee hakijalle aina edullisinta lainaa. Toki näet muutkin tarjoukset edullisuusjärjestyksessä. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki kulut ja maksut jotka on myöskin eritelty tarjouksissa, eli piilokuluja ei ole.

Lainahakemus ei myöskään sido mihinkään, vaan hakija saa valita hyväksyykö jonkin saamistaan tarjouksista. Sortterilla on myös parhaan koron takuu, joka merkitsee sitä että mikäli löydät kulutusluoton samoilla ehdoilla halvemmalla muualta, Sortter maksaa korkoerotuksen. Vakuuksia tai takaajaa ei tarvita, mutta lainan hakeminen yhdessä rinnakkaishakijan kuten esimerkiksi puolison kanssa voi mahdollistaa edullisemman lainan.

Paljonko Lainavertailulla Voi Säästää?

Pieniltä tuntuvat erot lainan nimelliskoroissa ja kustannuksissa voivat kasvaa yllättävän suuriksi. Katsotaan alla olevaa esimerkkilaskelmaa muutamasta erilaisesta remonttilainasta:

Summa Laina-aika Lainan Avausmaksu Lainanhoitokulu /kk Korko Todellinen vuosikorko Kuukausierä Maksat Takaisin
Remonttilaina 1 25 000 € 10 vuotta 150 € 9,90 € 10 % 11,42 % 340,28 € 40 833 €
Remonttilaina 2 25 000 € 10 vuotta 90 € 4,90 € 7,25 % 7,97 % 298,40 € 35 808 €
Remonttilaina 3 25 000 € 10 vuotta 0 € 7,90 € 8,75 % 9,87 % 312,22 € 38 546 €

Koron ja erilaisten kulujen vaikutus kannattaa aina laskea auki jotta lainan hinnasta saa todellisen kuvan. Kuten taulukosta näemme, syntyy koko laina-ajalle tuhansien eurojen ero ja kuukausitasollakin edullisimman lainan säästää kymmeniä euroja verrattuna kalleimpaan lainaan.

Toki tämä on vain esimerkki, ja koska korko riippuu hakijan taloustilanteesta ja muista henkilökohtaisista tekijöistä, voivat lainaehdot olla hyvinkin erilaisia eri hakijoille.

Oman lainatarjonnan saakin selville parhaiten kokeilemalla vertailua, sillä mitään yleispätevää arviota lainan kustannuksista on mahdotonta antaa ilman tarkempia tietoja.

Sortterin palvelu myös laskee kulut ja korot automaattisesti ja esittää todellisen vuosikoron, joten laskemista ja kaavoja ei tarvitse hallita itse.

Kun arvonnousupotentiaali ja remontin sekä remonttilainan kustannukset on arvioitu, voidaan kääriä hihat ja käydä toimeen.

Kustannusten mahdollisimman tarkka arviointi etukäteen varmistaa, ettei yöunia tarvitse menettää remontin takia. Näin remontin valmistuttua voi asunnon uudesta ilmeestä nauttia hyvillä mielin!

Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää