Top 6 parhaat vinkit lainan fiksuun takaisinmaksuun

In Blogi By Lainaanyt.fi 10.5.2022

Lainoja voidaan ottaa tänä päivänä hyvin moneen eri tarkoitukseen, kuten remonttiin, matkaan, auton huoltamiseen tai asunnon ostamiseen. Pelaamista varten niitä ei koskaan kannata ottaa, vaan esimerkiksi uudet pikakasinot on hyvä ottaa kokeiluun vain ja ainoastaan omilla varoilla.

Ottipa lainan mitä tarkoitusta varten tahansa, on idea se, että laina täytyy pystyä maksamaan joskus takaisin kulujen ja korkojen kera. Joissakin tapauksissa laina voi olla mukana elämässä useita vuosikymmeniä, jolloin sen takaisinmaksu on syytä suunnitella järkevästi.

Tässä artikkelissa on tarkoitus käydä läpi parhaat vinkit siihen, miten laina saadaan maksettua järkevällä tavalla takaisin.

6 parasta vinkkiä lainojen fiksuun takaisin maksamiseen

1) Hoida aluksi pienimmät ja/tai kalleimmat lainat

Jos sinulta löytyy monta lainaa, on järkevää maksaa kaikkein pienimmät lainat aluksi alta pois. Kun pikaluotot on saatu hoidettua, voi keskittyä paremmin suurempien lainojen maksamiseen. Tällöin niiden hoitamiseen on käytössä enemmän rahaa, koska pienimmät lainat on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

Tämä on todella hyvä idea, koska lainat saadaan täten maksettua nopeammin pois.

Pienten lainojen maksaminen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, sillä vaihtoehtoisesti voit keskittyä kaikkein kalleimpien lainojen maksamiseen ensin. Kun kalliit lainat saa maksettua alta pois, jää rahaa huomattavasti enemmän käyttöön kulujen ja korkojen poissaolon myötä.

Kun kalliit lainat on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, voi ylimääräistä rahaa käyttää sen jälkeen seuraavaksi kalleimman lainan takaisinmaksuun.

2) Luo tiukka budjetti ja pysy siinä

Kun on ottanut itselleen lainaa, täytyy se ehdottomasti asettaa omaksi prioriteetiksi taloudellisella puolella elämää. Mitä kauemmin laina on maksamatta, sitä kalliimpi siitä lopulta tulee, ja sitä vaikeampaa takaisinmaksu on.

Joka kuukausi kannattaa siis laittaa lainalyhennyksen maksaminen tärkeimmäksi tavoitteeksi, jotta ei joudu myöhemmin isoihin ongelmiin.

Parhaiten lainan maksamisesta selviää luomalla tiukan budjetin, jossa ottaa huomioon kaikki oman elämän pakolliset menot. Tällaisena aikana kannattaa ehdottomasti välttää impulsiiviset ostokset, jotta lainan maksamisen kanssa ei tule ongelmia.

Kun laina pitää maksaa takaisin, kannattaa kaikki ylimääräiset rahat – vähäisetkin sellaiset – laittaa lainan lyhentämiseen. Elämästä tulee huomattavasti stressittömämpää ja helpompaa, kun jatkuvasti päässä jyskyttävä laina on saatu hoidettua alta pois.

3) Vältä lisälainan ottamista

Ei ole suotavaa ottaa useampaa lainaa kerralla omalle kontolle. Kannattaa keskittyä vain sen lainan maksamiseen, joka sinulla juuri tällä hetkellä on, eikä sen kylkeen kannata olla ottamassa toista samanlaista.

Kun laina on saatu lopulta maksettua, voi sen jälkeen taas miettiä uuden lainan ottamista, jos sellainen vain on tarpeen.

On selvää, että yhden lainan hallitseminen kerralla on helpompaa, eikä tästä kannata missään nimessä poiketa. Ja mikä tärkeintä, älä koskaan ota uutta lainaa, jotta voit maksaa pois edellisen lainasi!

Siitä voi syntyä synkkä kierre, josta ei ole ulospääsyä. Lopulta se koituu vain ihmisen itsensä kohtaloksi, kun kulut ja korot nakertavat taloutta vähitellen.

4) Ota yhdistelylaina

Jos yhden lainan sijaan sinulta kuitenkin löytyy useampi laina, olisi hyvä miettiä yhdistelylainan hankkimista. Tämä helpottaa kaikkien lainojen takaisinmaksua huomattavasti.

Miten? Koska sinulta löytyy vain yksi isompi laina, johon liittyvät yhdet korot ja kulut useamman sijasta. Yhden lainan hoitaminen on myös paljon helpompaa ja vaivattomampaa useampaan lainaan verrattuna.

On kuitenkin syytä pitää mielessä, että yhdistelylainan kannattavuus selviää vasta silloin, kun kaikki lainan kulut ja kustannukset on laskettu yhteen koko laina-ajalta.

Jos laina-aika on pidempi, tulee suureen lainaan kokonaisuudessaan enemmän kuluja. Yhdistelylaina voi siis maksaa enemmän kuin yksittäiset kalliit lainat. Aina näin ei kuitenkaan ole.

5) Neuvottele laina uudelleen

Monelle tämä voi tulla yllätyksenä, mutta lainaan liittyvät ehdot on mahdollista neuvotella uudestaan. Jos esimerkiksi omassa taloudellisessa tilanteessa tulee muutoksia, voi aina ottaa yhteyttä lainanmyöntäjään ja neuvotella laina uusiksi.

Uudet lainaehdot kannattaa neuvotella seuraavissa tilanteissa:

  • Tulotason nouseminen: Tällöin kannattaa sopia isommista lainan lyhennyksistä ja sitä kautta pikaisemmasta takaisinmaksusta.
  • Tulotason aleneminen: Tässä tilanteessa kannattaa yrittää sopia uutta maksuerää tai vaihtoehtoisesti pidempää maksuaikaa.

Kannattaa myös pitää mielessä, että taloudellisen tilanteen väliaikaiset heilahdukset eivät myöskään ole ongelma. Aina on mahdollista pyytää itselle lisää maksuaikaa tai esimerkiksi kokonaan maksuvapaa kuukausi.

On aina kannattavampaa ottaa yhteyttä lainanmyöntäjään ja kertoa omasta tilanteestaan rehellisesti, kuin antaa asian olla ja laskut maksamatta. Siitä ei seuraa mitään hyvää.

6) Säästä ja maksa ekstraa

Kun tulee niitä hetkiä, että pystyy tienaamaan hieman enemmän kuin normaalisti, on nuo rahat hyvä laittaa säästöön. Tavallisessakin tilanteessa kannattaa pyrkiä etsimään keinoja säästää, koska säästämisestä olisi hyvä tehdä rutiini.

Kun säästää esimerkiksi muutaman kuukauden tai jopa parin vuoden ajan, pystyy lainaa lyhentämään huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin. Ja kun laina on hoidettu alta pois, jää rahaa huomattavasti enemmän säästöön!

Vältä näitä virheitä lainaa hakiessa

Ennen kuin lainan takaisinmaksua täytyy alkaa miettimään, täytyy lainaa tietenkin ensiksi hakea. Vaikka sen hakeminen on tänä päivänä hyvin helppoa, ei sitä kannata lähteä tekemään ihan sokkona.

Tässä onkin muutamia virheitä, joita ei kannata tehdä lainaa hakiessa:

  1. Tietämättömyys kaikkiin kustannuksiin liittyen.
  2. Lainasummaa ei ole suhteutettu omaan maksukykyyn.
  3. Lainan ehtoihin ei olla tutustuttu kunnolla.
  4. Todellinen vuosikorko on sotkettu nimelliskorkoon.
  5. Ensimmäiseen tarjoukseen tarttuminen.

Kun nämä virheet onnistuu välttämään, on lainan hakeminen ja sitä kautta sen takaisin maksaminen huomattavasti miellyttävämpää ja vähemmän stressaavaa lainanhakijan näkökulmasta.

Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähettää