Ilmaiset maksutavat verkossa

In Blogi By Lainaanyt.fi 22.5.2022

Netissä shoppaillessa käteinen ei käy. Verkko on kuitenkin pullollaan erilaisia ilmaisia maksutapoja, joilla rahat liikahtavat oikeaan paikkaan helposti, turvallisesti ja nopeasti. Näissä on kuitenkin eroja, ja juuri sinulle sopivan maksutavan valinta riippuu monesta seikasta. Tässä artikkelissa käydään läpi suosituimpien maksutapojen erot.

Verkkopankkimaksu

Palveluiden ja tavaroiden maksaminen suoraan omalta pankkitililtä on tehty suomalaisille varsin helpoksi. Etenkin Suomen markkinalle suuntautuneet verkkokaupat ovat usein ottaneet maksutapojen valikoimaansa kaikki suomalaiset pankit. Rahat liikahtavat valitsemaltasi tililtä palveluntarjoajalle ripeästi, ja tapahtumasta jää selkeä viite.

Verkkopankkimaksu edellyttää kirjautumista verkkopankkitunnuksilla tai tunnistautumissovelluksella. Näissä puolestaan on isoja eroja. Muun muassa S-Pankki ja Osuuspankki tarjoavat varsin kätevät sovellukset, kun taas esimerkiksi Aktian asiakkaiden on edelleen räpellettävä tunnuslukulistojen ja puhelimeen lähetettävien tekstiviestikoodien kanssa.

Joissain ulkomaisissa verkkokaupoissa ja -palveluissa voit myös maksaa tuotteet omalta pankkitililtäsi. Tässä kuitenkin käytetään usein välityspalvelua, kuten ruotsalaista finanssiyritys Trustlya. Se on monelle suomalaiselle tuttu etenkin Trustly-kasinoiden kautta. Trustly on turvallinen, nopea ja varmatoiminen maksunvälittäjä, vaikka ajatuksena monia saattaakin kuumottaa kirjautua välityspalveluun omilla pankkitunnuksilla.

Hyvää

 • Turvallinen
 • Suomessa erittäin kattavasti tarjolla
 • Tuttu käyttöliittymä

Huonoa

 • Joillain pankeilla todella kömpelö käyttöliittymä
 • Ei aina tarjolla ulkomaisissa verkkokaupoissa

Luottokortti

Useimpien lompakosta löytyy joko fyysinen tai virtuaalinen luottokortti. Verkossa maksaminen luottokortilla on usein verkkopankkia helpompaa.

Luottokorttimaksua varten syötät oikeisiin kenttiin:

 • Kortin numeron
 • Kortinhaltijan nimen
 • Kortin voimassaoloajan
 • Kortin takana olevan CCV-koodin

Useimmat selaimet ja laitteet mahdollistavat luottokorttitietojen tallentamisen. Monet tosin kysyvät vielä CCV-koodia ja täydentävät loput tiedot maksulomakkeeseen vasta annettuasi sen. Korttitietojen tallentamisessa on omat riskinsä, mutta se tekee maksamisesta myös varsin helppoa.

Monissa verkkokaupoissa pelkkien korttitietojen syöttäminen ei riitä, vaan joudut varmentamaan maksun vielä erikseen. Onneksi jopa hieman kivikautisemmat suomalaispankit tarjoavat sovelluksia, joilla luottokorttimaksut voi hyväksyä ilman verkkopankkitunnusten kanssa säätämistä.

Kaikki verkkokaupat eivät tosin edes pyydä varmentamaan luottokorttimaksuja. Paraatiesimerkki tästä on verkkokauppajätti Amazon. Tämä on hieman kaksipiippuinen juttu: toisaalta ”turhien” tarkistusten karsiminen tekee maksamisesta jouhevampaa, mutta toisaalta taas se mahdollistaa luottokorttihuijaukset näillä sivustoilla.

Luottokortin ylivoimainen etu on tietenkin koroton maksuaika. Kun maksu veloitetaan luottokortilta, se tarvitsee maksaa vasta seuraavan luottokorttilaskun yhteydessä. Ja kun muistat tankata luottokortille ylimääräistä rahaa jo etupeltoon, se mahdollistaa huolettoman ja helpon shoppailun. Kannattaakin tarkistaa luottokortin saldo kerran kuukaudessa, tankata kortti ”täyteen” ja laittaa vielä muutama satanen pelivaraa.

Lisäksi luottokortilla maksaessa saat ylimääräisen suojan verkkokaupan taholta tulevia huijauksia vastaan. Jos luottokortilla maksamasi tuote ei tulekaan perille, voit viime kädessä saada rahat takaisin kortin myöntäneeltä pankilta. Yksityiskohtaiset ehdot kannattaa kuitenkin tarkistaa korttisopimuksesta.

Varjopuolena tietenkin on mahdollinen luottokorttivelka. Jos et muista hoitaa luottokorttimaksuasi ajallaan, tulee pienillekin ostoksille nopeasti hintaa.

Hyvää

 • Ilmainen maksuaika
 • Varmuus tuotteen saamisesta
 • Tarjolla laajasti sekä Suomessa että ulkomailla

Huonoa

 • Joillain sivustoilla maksaminen jopa kuumottavan helppoa

Mobile Pay

Tarjositko kaverille lounaan omalla kortillasi? Voit pyytää häneltä maksun näppärästi Mobile Paylla.

Mobile Pay on puhelimeen asennettava sovellus, joka linkitetään puhelinnumeroosi ja suomalaisen pankin tarjoamaan maksukorttiin. Sitä voi käyttää sekä tuotteiden maksuun verkossa ja fyysisissä liikkeissä, mutta myös kuluttajien keskinäiseen rahaliikenteeseen. Käteisen kanssa säätäminen on historiaa, sillä tarvitset vain kaverisi puhelinnumeron maksujen saamiseksi tai lähettämiseksi. Kaverillasi tulee toki olla Mobile Pay -sovellus asennettuna.

Mobile Pay -sovelluksen käyttäminen on helppoa:

 1. Kirjaudu sisään tunnusluvulla tai sormenjäljellä
 2. Valitse, oletko lähettämässä vai pyytämässä rahaa
 3. Syötä summa
 4. Syötä maksun saajan nimi tai numero
 5. Valitse maksutapa (esim. luottokortti)
 6. Hyväksy maksu pyyhkäisemällä

Kuluttajien lisäksi monet pienyrittäjät suosivat Mobile Payta. Maksunvälittäjät kynivät yrittäjiltä usein ison siivun luottokortilla maksetuista palveluista. Mobile Payllakin rahat kyllä tulevat asiakkaan maksukortilta, mutta yrittäjä ei joudu maksamaan ylimääräistä Mobile Pay -maksujen vastaanotosta.

Jos siis haluat tehdä pienen palveluksen vaikka tutulle parturille tai hierojalle, maksa luottokortin sijaan Mobile Paylla. Yrittäjät voivat ottaa rahaa vastaan joko puhelinnumeron kautta, tai luoda maksuja varten skannattavan QR-koodin.

Mobile Pay toimii tietenkin myös verkossa. Useat suomalaiset verkkokaupat ovat ottaneet sen jo maksutapoihinsa muiden mobiililompakoiden ohessa.

Mobile Payn suosittu kilpailija on sovellus nimeltä Pivo. Toimintaperiaate on pitkälti sama, mutta valitettavasti Pivo ei tue läheskään yhtä montaa pankkia.

Hyvää

 • Rahansiirrot kavereiden välillä
 • Siirtojen hyväksyminen suoraan sovelluksesta sormenjäljellä
 • Ilmainen myös maksun vastaanottajalle

Huonoa

 • Toimii vain suomalaisten pankkien ja puhelinnumeroiden välillä
Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
5 (1 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää