Sijoittamisen aloittaminen – Miten päästä alkuun sijoittajan uralla?

In Blogi By Lainaanyt.fi 29.10.2021

Sijoittaminen on monia kiinnostava asia, jonka opettelu voi olla hankalaa. Samalla kun sijoittamisen opiskelu on haastavaa, voi se olla myös palkitsevaa.

Aloittelevaa sijoittajaa mietityttävät usein monet erilaiset asiat, joista yleisimpiä ovat mihin rahat tulisi sijoittaa. Kannattaako sijoittaa mieluummin pörssiosakkeisiin vai rahastoihin?

Entä millä tavalla esimerkiksi verojen maksu menee sijoitusten kohdalla? Myös kryptovaluutat saattavat olla mietinnässä uudella sijoittajalla. Niin paljon vaihtoehtoja sekä niin paljon pohdittavaa.

Miten päästä alkuun sijoittajan uralla?

Hyvä alku ei vaadi suuria summia vaan jo pienellä summalla voi päästä hyvin alkuun. Sijoitus summat voivat olla myös pieniä, jolloin voi tuntua turvallisemmalta kokeilla. Yksi parhaita tapoja päästä alkuun on ehdottomasti rahastot. Rahastoihin sijoittamalla voit aloittaa suhteellisen turvallisesti, sille yksittäisen yrityksen heikkous ei tuhoa koko sijoituksen arvoa.

Rahastojen kanssa kuitenkin tulee myös omia miinus puoliaan, eli rahastojen hallinnoinnista koostuvat maksut. Maksu voi kuulostaa usein pieneltä, mutta jo 2% suuruinen kustannus vuodessa voi osoittautua suureksi, se nimittäin menee koko pääomasta. Kymmenen vuoden aikana voidaan katsoa, että suunnilleen viidennes rahoistasi on siirtynytkin rahastojen hallinnoijalle. Tässä kohtaa valitettavasti hyöty katoaa. Sijoittajille on olemassa paljon neuvoja, joihin kannattaa tutustua, erityisesti silloin, kun neuvot ovat luotettavasta lähteestä.

Pörssin tuotto on paras

Pörssiosakkeilla uskotaan todennäköisesti kaikkein parhaimmin olevan tuottoisia vaikutuksia. Parhaimmillaan pörssiosakkeet ovat silloin kun voit antaa niiden olla rauhassa useita vuosia, mieluiten ainakin 5 vuotta, mutta myös 3 vuotta saattaa riittää. Pörssiosakkeet menevät pitkällä aikavälillä sekä ylös, että alas. Näin ollen pika sijoittamiseen ne eivät yleensä sovi. Esimerkiksi jos ajatuksissasi on nostaa rahat vuoden kuluttua itsellesi, niin tappiot ovat hyvin todennäköisiä.

Pörssi ei ole ainoa paikka sijoittaa. On usein hyvä katsoa myös laatikon ulkopuolelle, sillä pörssi ei ole missään nimessä ainoa sijoituskohde. Suomalaisille perinteisimpiä sijoituskohteita ovat esimerkiksi sijoitusasunnot ja metsät. Vaikka ne eivät toimi myöskään pika sijoittamiseen niin ne tuottavat kohtuullisen hyvin ja tasaisesti. Kuitenkin myös sijoitusasunnoissa sekä metsissä piilee riskinsä ja useimmiten niiden hankkiminen vaatii suuria summia rahaa. Jos taas asuntoihin tai metsään sijoittaa niitä omistavien yhtiöiden kautta, on kyseessä aivan tavallinen pörssisijoittaminen.

Mutta miten sitten on oman asunnon ja kesämökin kohdalla? Nekin käyvät sijoittamisesta ja niihin sijoittaessa pääset samalla myös nauttimaan varallisuudesta. Jos kuitenkaan et ole mökkeilijä luonne, niin mökkiin sijoitetulla summalla saisi jo pörssistä vuosittain hyvinkin suuria. Tämä kannattaa painaa mieleen, kun sijoittamista miettii

Kryptovaluutat ovat uutuus

Kryptovaluutat ovat uusimpia sijoituskohteita ja ne ovat hyvin erilaisia kohteita sijoittaa kuin pörssi, asunnot tai metsä. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on vielä tänä päivänä hyvin epävakaata, vaikka

Kryptovaluutat ovat hyvin yleistyneet internetissä. Jotta niihin kannattaa alkaa sijoittamaan, on aiheeseen hyvä perehtyä ensin kunnolla. Kryptovaluuttoja on tällä hetkellä yli 5 000 kappaletta, joten valinnan varaa on, jos niihin sijoittaminen on mieleen.

Kryptovaluutat ovat kuitenkin huomattavasti epävakaampia kuin perinteiset valuutat. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttojen arvoa eivät säätele keskuspankit kuten perinteisiä valuuttoja. Kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa kysyntä ja tarjonta, joten arvo voi heilahdella hyvin nopeasti. Jos siis esimerkiksi Bitcoiniin sijoitus kiinnostaa niin on hyvä aina perehtyä valuuttaan riittävästi etukäteen. Bitcoin kurssi on myös hyvä tarkistaa ennen kuin valuuttaan sijoittaa tai kun valuuttaa myy pois, syynä juuri nopea arvon vaihtelu.

Hajautus kannattaa

Varsinkin alussa hajauttaminen kannattaa, sillä se pienentää riskiä. Mutta huomioida kannattaa se, että samalla kun riski pienenee, niin myös tuotto on usein pienempää.

Pörssiin sijoittaminen on pääperiaatteeltaan erittäin toimiva idea, jolla voi vaurastua hyvin paljon. Mutta aina sijoittaessa tulee huomioida se tosiasia, että mikään ei ole ikinä varmaa. On myös yhtiöitä, joiden osakkeet eivät vain nouse.

Erot voivat olla hyvin suuria parhaiden ja heikoimpien yhtiöiden välillä. Näin ollen jos sijoitat kaikki rahasi samaan asiaan, niin riskinä on, että joko rikastut todella paljon tai köyhdyt kaiken. Hyvä idea onkin sijoittaa viiden eri toimialoilla toimivan yhtiön

Tasaisesti ostaminen on myös hajauttamista

Jos mielessäsi on hajauttaminen ilman varsinaista hajautusta, niin pikkuhiljaa sijoittaminen voi toimia myös hyvin. Näin ollen et siis laita rahojasi likoon kaikkia kerralla, vaan erissä. Näin vältät pitkät tappiolla olot. Tällainen hajautustapa tunnetaan aikahajautuksella. Tässä on kuitenkin otettava huomioon sijoittamisen perussääntö: pienempi riski on yhtä kuin pienempi tuotto.

Tiedosta, että et ole fiksumpi kuin muutkaan

Moni aloitteleva sijoittaja uskoo itseensä paljon luettuaan aiheesta ja opeteltua periaatteita netistä. Samalla tuoreet sijoittajat sortuvat helposti luulemaan, että ovat parempia ja taitavampia kuin muut. Näin ollen osaavien sijoittajien neuvoja ei välttämättä kuunnella kunnolla.

Kuitenkin kokopäivätoimiset analyytikot ovat koulutettuja ja kokeneita ja tietävät varmasti mitä tekevät. Heillä on paljon enemmän tietoa ja taitoa kuin sinulla vasta alkaessasi. Piensijoittajalle tämä ei todellakaan ole ongelma. Huippusijoittajat tekevät suuria kauppoja, joilla he samalla määrittelevät kurssin tasoa. Tietenkään kukaan ei ole täydellinen, mutta pääosin kaikki menee aina oikeaan suuntaan.

Osta vain silloin kun koet olevasi varma

Sijoittaessa sinun tulee olla tietoinen siitä, mihin olet sijoittamassa. Jos valitset vain kivalta kuulostavan nimen sijoituskohteeksi, niin voi ikävä yllätys iskeä kun menetät kaikki sijoittamasi rahat. Vaikka sijoituskohteeseen tutustuminen ei takaa voittoa, niin se kuitenkin pienentää myös riskiä hävitä suuria summia. Samalla itseään ei tarvitse soimata siitä, että ei tiennyt minne päänsä pani.

Miten osakkeiden osto tapahtuu?

Ensimmäisenä osakkeisiin sijoittajan tulee avata itselleen pankkiin arvo-osuustili, joka helpoiten onnistuu luonnollisesti juuri siellä omassa pankissa. Tämän jälkeen nettipankista voi valita sen yhtiön, johon haluaa sijoittaa. Tämän jälkeen tulee valita osakkeiden määrä sekä rajasumma osakkeen hinnalle. Luonnollisesti rajasummaksi kannattaa valita sellainen summa, mikä on lähellä summaa, jolla juuri sillä hetkellä kauppaa käydään. Jokaisella pankilla ja välittäjällä on hieman toisistaan eriävät järjestelmät, mutta pääpiirteiltään ne ovat kaikki samanlaisia.

Onko ostoilla lisäkuluja?

Palkkiot voivat vaihdella eri pankeilla ja välittäjillä. Joskus arvo-osuustilin ylläpidosta voi joutua maksamaan muutaman euron kuukaudessa tai ei ollenkaan. Luonnollisesti kaupoista peritään usein maksua, ei kuitenkaan yleensä kuin korkeintaan 10 € kaupalta. Esimerkiksi 3 000 € ostaessa osakkeita ovat kulut useimmiten parin promillen luokkaa. Pienillä osakemäärillä kulut voivat kuitenkin olla suuremmat. Huomioida kannattaa myös se, että ulkomaiset osakkeet ovat yleensä kalliimpia.

Millainen verotus on sijoittamisella?

Verotus on hyvin helppo osa sijoittamista. Kun tulee hetki, että yhtiö maksaa sijoittajalle osinkoa, niin se samalla tekee osingosta ennakonpidätyksen, jolloin verottajalle menee tieto osingosta sähköisesti.

Jos taas myy tai ostaa osakkeita, niin tieto mahdollisista voitoista ja tappioista menee myös suoraan verottajalle. Sekä osingot että voitot ja tappiot näkyvät lopulta esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Toki myös erikoistilanteita voi tulla, mutta ne ovat harvinaisia. Verottajalta voi tarkistaa erilaiset sijoittamiseen liittyvät vero asiat kätevästi, jotta löytää vastauksen kaikkiin kysymyksiin.

Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähettää