Miksi Suomalaiset velkaantuvat – Suurimmat syyt velkaantumiseen

In Blogi By Lainaanyt.fi 1.9.2021

Lähes 400.000 Maksuhäiriömerkintää

Suomi on hyvinvointiyhteiskunta ja maassamme on sosiaaliturva todella hyvässä kunnossa verrattuna suureen osaan muusta maailmasta.

Miten on siis mahdollista että jo lähes 400.000 Suomalaisella on tilillään maksuhäiriömerkintä, eli melkein joka kymmenes Suomalainen on menettänyt luottotietonsa?

Mitä syitä tämän hämmästyttävän suuren velkaantumisen taustalla on? Miksi ihmiset velkaantuvat hyvinvointiyhteiskunnassa?

Yleensä velkaantuminen pistetään esim. alkoholismin tai rahapeliriippuvuuden piikkiin. Asiantuntijat pitävät myös rahan kuluttamisen helppoutta tänä päivänä suurena syynä velkaantumiseen.

Usein syyt ovat kuitenkin pintaa syvemmällä. Tässä artikkelissa tutkimme syitä Suomalaisten velkaantumiseen.

Lainaa Otetaan Liian Hanakasti

Lainaa saa tänä päivänä suoraan netin kautta todella helposti verrattuna vaikkapa 20-vuoden taakse, milloin lainan saaminen vaati aina neuvotteluja pankissa.

Lainan saamisen helppous on toki myös hyvä asia mutta se valitettavasti myös antaa ihmisille tilaisuuden vastuuttomaan lainaamiseen. Lainaa haetaan usein liian heppoisin perustein ilman tietoa takaisinmaksusta.

Tämä johtaa usein maksuhäiriömerkintään.

Pikaluottoa myöntävät yritykset toimivat tämän päivän Suomessa vastuullisesti, eivätkä myönnä lainaa maksuhäiriöisille henkilöille. Tämä ei kuitenkaan luonnollisesti auta estämään maksuhäiriöiden kasvamista.

Tyypillinen tarina on sellainen missä henkilö ottaa yhden pikavipin, ei pysty maksamaan sitä takaisin ja maksaa sen pois uudella vipillä. Näin syntyy kierre jota on todella vaikea katkaista.

Joskus tälläisen kierteen voi katkaista yhdistämällä lainat yhden suuremman luoton alle. Suuremman luoton saaminen vaatii kuitenkin aina suhteellisen suuret ja vakituiset kuukausittaiset tulot, joten se ei onnistu läheskään kaikkien osalta.

Jotta maksuhäiriöiden syntyä pystyttäisiin vähentämään lainojen osalta, tulisi ihmisiä valistaa enemmän lainaamisen vastuullisuudesta. Lainayrityksien lainanmyöntökriteerit ovat tänä päivänä jo suhteellisen tiukat varsinkin suurempien lainojen osalta, eivätkä ne enää saa periä lainoistaan tähtitieteellisiä korkoja.

Lue myös: Luottokielto – Milloin luottokielto kannattaa asettaa itselle?

Muutokset Elämäntilanteessa

Muutokset ihmisten elämäntilanteessa on yksi iso syy velkaantumiseen.

Esim. Työttömyys, sairastuminen tai ero ovat muutoksia, jotka väistämättä vaikuttavat sekä ihmisten taloudelliseen että henkiseen tasapainoon.

Usein käy niin että tälläisen muutoksen jälkeen jatketaan samaa elämäntyyliä mitä ennen vaikka taloudellinen tilanne ei sitä salli. Mukavuuksista ei haluta tai pystytä karsimaan vaan taloudellista aukkoa paikataan lainarahalla.

Vaikka elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia, niin jaloilleen on toki mahdollista päästä. Lue aiheeseen liittyen artikkeli: Eroon veloista – 10 vinkkiä miten selvitä velkakierteestä

Oikeanlainen Kasvatus Rahankäyttöön

Erityisesti nuorten ihmisten velkaantuminen on suuri ongelma Suomessa.

Nuorten raha-asioiden käsittely lähtee hyvin pitkälti omilta vanhemmilta opitusta esimerkistä. Onkin siis erittäin tärkeää että vanhemmat pyrkivät kasvattamaan lapsensa järkevään rahankäyttöön.

Jos nuori on lapsesta saakka tottunut vanhempiensa huolimattomaan rahan käyttöön, niin on hyvin todennäköistä että myös hän itse tulee joutumaan ongelmiin myöhemmin.

Myös ne nuoret jotka ovat siinä onnellisessa asemassa että heidän ei nuoruudessaan ole tarvinnut tehdä töitä lainkaan ovat riskiryhmässä. Jos on koko nuoruutensa elänyt ”isän lompakolla”, niin todellisuus rahankäyttöön ja työntekoon voi olla vääristynyt aikuisiässä.

Vanhempien lisäksi rahankäyttöön tulisi kiinnittää enemmän huomiota myös lasten koulutuksessa jo nuoresta iästä lähtien.

Liian Mukavuudenhaluinen Elämäntyyli

Saavutetuista etuisuuksista esim. työpaikalla on tunnetusti erittäin vaikeaa luopua. Sama koskee myös rahankäyttöä.

Kun tulot yhtäkkiä syystä tai toisesta putoavat, niin ei osata tai haluta karsia rahankäyttöä vaikka se olisi välttämätöntä. Ihminen on sosiaalinen eläin ja tottuu helposti saamaansa mukavuuteen.

Jos on aiemminkin voinut kulkea hienoissa vaatteissa ja ajaa hienolla autolla, niin on toodella hankalaa totutella vaatimattomampaan elämäntyyliin.

Säästäminen Kannattaa

Nykyaikana pidetään suuressa arvossa hetkessä elämisen taitoa. On totta että hetkessä eläminen todistetusti vähentää stressiä ja parantaa usein elämänlaatua mutta hetkessäkään ei voi elää loputtomasti.

Erityisesti nuoret eivät tänä päivänä usein ajattele tätä hetkeä pidemmälle, vaan elävät niin sanotusti kädestä suuhun, eli kuluttavat kaikki rahansa säästämättä penniäkään.

Säästäminen ei ole kovin vaikeaa jos sitä edes hieman suunnittelee. Muutaman pienen asian karsiminen kuukaudessa mahdollistaa jo pienen kuukausittaisen säästämisen.

Kun sitten jossain vaiheessa esim. elämäntilanteessa tapahtuu muutos, niin säästöjen avulla on huomattavasti helpompi ja mukavampi ponnistaa uudelleen jaloilleen kuin lainarahalla.

Tarkista Omat Luottotietosi

Jos olet epävarma että onko sinulla maksuhäiriömerkintää tai haluat muuten käydä tarkistamassa luottotietosi, niin se onnistuu nopeasti ja ilmaiseksi.

Keräsimme yhteen paikat, joiden kautta voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi.

Kommentoi Kokemuksiasi Velkaantumisesta

Onko sinulla omakohtaista kokemusta velkaantumisesta? Mitkä syyt johtivat velkaantumiseen ja oletko mahdollisesti selviytynyt veloistasi?

Kommentoi alle ja jaa kokemuksesi muiden kanssakulkijoiden kanssa jotta he saavat vinkkejä oman tilanteensa selvittämiseen.

Kiitos palautteesta!

Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää