Luottokortin korko – Miten korko muodostuu luottokortille?

In Blogi By Lainaanyt.fi 10.10.2021

luottokortin korko

Kattava Tietopaketti Luottokorttien Koroista

Tässä artikkelissa käsittelemme kattavasti luottokorttien korkoa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Jos olet jo tietoinen siitä miten korko muodostuu ja etsit itsellesi sopivaa luottokorttia, niin siirry suoraan luottokorttivertailuumme.

Siirry luottokorttivertailuun klikkaamalla alta:

Vertaa Luottokortteja

Miten luottokortin korko määräytyy?

Mistä sitten luottokortin korko muodostuu ja mitä tarkoittavat termit kuten viitekorko ja marginaali? Luottokorttia hankkiessa tulee usein vastaan esim. tälläinen ilmoitus kortin kuluista:

”Luottokortin korko on 3kk Euribor + 5 % marginaali.”

Tämä ei tavalliselle kuluttajalle sano juuri mitään, joten selvitetään asiaa hieman.

Useimmat luottokortteja myöntävät yhtiöt käyttävät viitekorkona juuri yllä mainittua 3kk Euriboria. 3kk Euribor-korko tarkoittaa Suomennettuna kansan kielelle sitä, että kyseinen korko tarkistetaan aina 3kk välein.

Euribor korko määritetään päivittäin ja sen voi käydä tarkistamassa esim. Suomen Pankin sivustolta.

Euribor-koron lisäksi luottokortin kuluihin lisätään marginaali. Marginaali on siis se osuus kortin kuluista, jolla kortin myöntänyt pankki tekee voittoa ja vähentää luoton riskiä itselleen.

Näitten korkojen lisäksi luottokorteilla on usein myös muita pieniä kuluja, kuten vaikkapa kuukausittainen tilinhoitomaksu tai kiinteä vuosimaksu.

Korttia hankkiessa kannattaakin kiinnittää huomiota koron lisäksi myös muihin kuluihin. Esim. vuosimaksut ovat joissain korteissa todella suuret, mikä nostaa kortin todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko on korko, johon sisältyvät kaikki luottokortin kulut. Tätä kannattaa tarkkailla kun olet hankkimassa luottokorttia.

Viitekorko ja marginaali eivät siis välttämättä aina kerro koko totuutta kortin kuluista, vaan ainoastaan todellinen vuosikorko.

Koron Laskeminen

Monelle meistä on tuttua luottokorttilaskussa ilmoitettu korko taso ja siitä määräytyvä laskun summa. Harvemmin kuitenkaan tulee mietittyä että miten loppupeleissä tämän summan laskutoimitus tapahtuu.

Jos oletetaan että korttiyhtiö laskuttaa 3kk Euribor + 7 % ja sinulla on korollista luottoa tililläsi 1000 euroa, niin laskukaava kuukausittaiselle korolle menee seuraavasti:

(3kk Euribor on tällä hetkellä tätä artikkelia kirjoitettaessa negatiivinen -0,360 %.)

(3kk Euribor -0,360 % + viitekorko 7 %) / 12 * 1000 = 5,53 €

Tässä esimerkissä maksaisit siis korkoa luotollesi 5,53 euroa kyseisenä kuukautena. Huomioi että tähän päälle tulevat kortin mahdolliset tilinhoitomaksut. Pankit eivät usein myöskään vähennä Euriboria viitekorosta silloin kun se on negatiivinen.

Pankit ilmoittavat koron yleensä vuositasolla. Siksi esimerkissä korko jaetaan kuukausitasolle. Jos joku luottokorttia myöntävä taho ilmoittaa kuukausikorkoksi 7 %, niin älä missään tapauksessa ota korttia tältä palveluntarjoajalta.

Kannattaa myös muistaa että luottokorteille saa normaalisti vähintään 30 vuorokautta korotonta maksuaikaa. Tarkoittaa siis sitä että jos maksat luoton kokonaisuudessaan takaisin tämän ajan sisällä, niin et maksa lainkaan korkoa.

Lue Myös:

Mistä luottokortti matkalle – Katso parhaat vaihtoehdot

Huomioi Nämä Kun Olet Hankkimassa Luottokorttia

Luottokortin korko on toki oleellinen asia kun olet hankkimassa luottokorttia. Luottokorttia hankkiessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös muihin asioihin. Esim. joillain korteilla saattaa olla hyvinkin korkea vuosimaksu tai korko, mutta myös paljon muita rahanarvoisia etuuksia.

Kannattaakin siis miettiä kokonaisuutta!

Esim. jos matkustat paljon, niin viihdyt varmasti lentokenttäloungeissa tai ilmainen matkavakuutus on hyvä vaihtoehto sinulle. Jo nämä asiat voivat korvata hieman korkeamman koron luottokortissa.

Luottokortteja on paljon erilaisia ja niitä on erityisesti suunnattu mm. paljon autoilevalle tai matkustavalle. Voit mm. saada bonusta bensiiniostoksistasi tai ilmaisen matkavakuutuksen lisäksi nauttia esim. ravintola-alennuksista lomakohteissa.

Kortin korolle ei siis välttämättä kannata antaa täyttä painoarvoa erityisesti silloin, jos jostain etuudesta on sinulle hyötyä.

Lue tarkemmin luottokorttien etuuksista ja löydä itsellesi sopivin luottokortti kattavasta vertailustamme:

Vertaa Luottokortteja

Jaa Kokemuksesi

Mitä kokemuksia sinulla on luottokorttien koroista tai yleensä eri korteista?

Kommentoi alle ja jaa kokemuksesi! Näin autat muita kanssakulkijoita löytämään itselleen sopivimman luottokortin.

Arvostamme palautettasi!

Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettää