Minkälainen mobiililiittymä kannattaa hankkia?

In Blogi By Lainaanyt.fi 5.4.2021

Mobiililiittymä

Paljon on muuttunut 90-luvulta, jolloin kännykät alkoivat yleistyä Suomessa. Mobiililiittymäkilpailu on kuitenkin pysynyt yhtä kovana ja yhä edelleen Elisa, Telia ja DNA kilpailevat suomalaisten suosiosta.

Myös muita, pienempiä operaattoreita on, mutta ne eivät useinkaan pysty vastaamaan isompien tarjoajien hyviin hintoihin. Esimerkiksi MOI-mobiili on nostanut suosiotaan erikoisen, perinteisestä poikkeavan hinnoittelunsa takia.

Mutta minkälainen mobiililiittymä oikeastaan kannattaa hankkia? Millaisia liittymiä on markkinoilla ja onko joku operaattori paras juuri minun alueellani? Haluamme auttaa lukijoitamme ja selvitimme vastaukset näihin, ja moniin muihin kysymyksiin, mobiililiittymiin liittyen. Jatka lukemista ja ota selvää!

Vertaa Mobiililiittymät Tästä

Kilpailuta Liittymät

Mobiililiittymän hankinta voi tuntua hieman hankalalta ja työläältä. Näin ollen onkin helppoa jäädä tutun ja turvallisen operaattorin asiakkaaksi, vaikka palvelun hinta olisi noussut moneen otteeseen. Emme kuitenkaan suosittele tyytymään tilanteeseen, sillä kilpailuttamalla saat parhaimmillaan nopeamman ja paremman liittymän edullisempaan hintaan.

Kuinka se on sitten mahdollista? Se on mahdollista siksi, että mobiililiittymien hinnat eivät oikeastaan pohjaudu juuri mihinkään. Suurilla operaattoreilla on omat verkot, joissa ne voivat siirtää dataa mielin määrin. Näin ollen yhteen asiakkaaseen ei liity varsinaisesti mitään kiinteää kulua, jonka päälle lisättäisiin yhtiön oman marginaali.

Koska pohjahintaa ei ole, perustuvat liittymähinnat puhtaasti kysynnän ja tarjonnan lakiin. Operaattorit kilpailevat keskenään ja näin ollen asiakas on kuningas!

Suomessa mobiililiittymät ovat maailman mittakaavassa edullisia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiakkaan kannattaisi tyytyä kalliiseen liittymään, sillä pienikin säästö kuukausitasolla on paljon rahaa vuodessa. Liittymän kilpailutus kannattaa aloittaa miettimällä sitä, miten ja mihin kyseistä puhelinta tai vaikkapa tablettia käytetään.

Käytetäänkö nettiä ja kuinka paljon? Hyödyttäisikö puhe- tai tekstaripaketti? Vai olisiko käyttöpohjainen hinnoittelu kuitenkin kaikkein järkevin? Sellaisesta ei kannata maksaa, mitä ei käytä. Kun lähtökohdat ovat tiedossa, voi siirtyä miettimään sitä, minkälainen mobiililiittymä kannattaa hankkia.

Joustava Liittymä Kannattaa

Puhelinliittymä

Mobiililiittymän hankinnassa yksi ensimmäisistä asioista on tarkistaa se, millainen sopimus mahdollisessa nykyisessä liittymässä on. Operaattorit pitävät asiakkaista, eivätkä mielellään päästä heitä pois ainakaan kovin helpolla. Näin ollen määräaikaiset liittymät saattavat sitouttaa maksamaan liittymästä vaikkapa 24 kuukautta sen ostohetkestä.

Määräaikaisuuden jälkeen liittymät muuttuvat useimmiten toistaiseksi voimassaoleviksi ja niistä pääsee eroon. Kukaan ei voi toki velvoittaa asiakasta käyttämään määräaikaista liittymää, mutta jotta ei joudu maksamaan kahdesta liittymästä yhtä aikaa, kannattaa tarkastaa vanhan liittymän sopimus.

Mobiililiittymä kannattaa hankkia ennen kaikkea joustavalla, toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Vaikka sitoutuminen edulliseen liittymään saattaa tuntua hyvältä idealta, käy usein niin, että kilpailijan seuraava tarjous on vielä parempi. Näin ollen kannattaa pyrkiä solmimaan vain sellaisia sopimuksia, jotka voi irtisanoa myös ilman sopimussakkoa.

Operaattoria vaihdettaessa uusi operaattori hoitaa vanhan liittymän irtisanomisen ja muun byrokratian ja näin ollen liittymän vaihtaminen on teknisesti erittäin helppoa. Liittymää vaihdettaessa oman puhelinnumeron voi vaihtaa tai vastaavasti vanhan numeron voi pitää. Vanhan numeron pitäminen on yleensä yleisempää, sillä tällöin välttyy uuden ilmoittamisesta tutuille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Nopea Netti, Joka Toimii Alueellasi

Kun sopimus on tarkastettu ja se mahdollistaa irtisanomisen, voi liittymätarjouksia alkaa katsella tositarkoituksella. Mobiiliasiointi hoidetaan nykyään hyvin pitkälle netissä, ja näin ollen mobiilinetti, sen koko, toimivuus ja nopeus, sekä mahdolliset maantieteelliset rajoitukset ovatkin usein liittymän hankinnassa tärkeimpiä seikkoja. Mobiilinetti on myös se, jolla operaattorit pyrkivät erottautumaan paitsi palvelun, myös hinnan suhteen.

Netin suhteen kannattaa ensin kartoittaa se, kuinka paljon nettiä käytät kuukaudessa. Mikäli käyttö on tavallista puhelimella surffailua, on määrä aika pieni. Mikäli mukana on videopuheluita ja striimausta tai vaikkapa netin jakoa muille laitteilla, on määrä huomattavasti suurempi.

Käytön arvioinnissa auttaa nykyisen liittymän käyttötiedot tai vaikkapa puhelimen asetuksista usein löytyvät tilastot. Kun netin käyttömäärä on suurin piirtein tiedossa, on liittymiä helpompi vertailla.

Mobiilinetti on se, minkä suhteen me suomalaiset olemme melko onnekkaassa asemassa, sillä rajattoman netin saa melko edullisesti käyttöön. Mikäli tarvitset kuitenkin vähemmän nettiä, kannattaa rajattomasta netistä luopua ja katsoa muita, edullisempia vaihtoehtoja. Mobiilinetti toimii lähtökohtaisesti hyvin ympäri Suomea, mutta toki katvealueitakin esiintyy. Mikäli asut mahdollisen katvealueen lähistöllä, kannattaa netin toimivuus tsekata liittymän sivustolta ja tutustua myös nettikommentointiin asiasta.

Netin nopeudet eivät ole lähtökohtaisesti luvatulla tasolla juuri missään. Edes Helsingin keskustassa nopeudet eivät nouse riittävän korkealle etenkään ruuhka-aikana. Näin ollen supernopeaan nettiin ei kannata mainospuheissa uskoa. Onneksi perusnopeus riittää kuitenkin lähestulkoon kaikkeen nettikäyttöön muutenkin. Vertaile kuitenkin liittymien luvatut nopeudet, sillä osa rajoittaa nopeuden niin alas, että se häiritsee käyttöä.

Yhteenvetona sanottakoon siis, että vertaile liittymien tarjoamien nettien koko kuukausitasolla ja niiden luvattu nopeus. Tsekkaa, että liittymä toimii alueellasi, mikäli asut sellaisella alueella, jolla asia on ajankohtainen. Varmista myös se, että puhelimen EU-käyttöä ei ole rajoitettu liikaa, sillä tämä saattaa tulla ongelmaksi, mikäli lähdet vaikkapa opiskelemaan tai pitkälle ulkomaanreissulle.

Puhelut Ja Viestit

Puhelin

Puhelut ja viestit ovat vähentyneet huomattavasti sen jälkeen kun Skype, Whatsapp ja Facebookin Messenger alkoivat tarjota laadukkaita puheluita ja pikaviestittelyä. Tämä on aiheuttanut se, että toisaalta liittymät eivät välttämättä enää sisällä puhe- ja viestipaketteja, mutta toisaalta ne saattavat sisältää myös rajattoman viestinnän ilman lisämaksua. On siis kaksi ääripäätä, jossa toisessa jokainen viesti ja puhelu maksaa ekstraa ja toisessa kaikkea voisi käyttää, mutta käyttöä ei välttämättä ole.

Mikäli ”joudut” tekstailemaan tai soittelemaan paljon. Kannattaa asiaan kiinnittää huomiota liittymää valitessa. Mikäli et juurikaan soittele, kannattaa katsoa ettet maksa turhasta. Useissa tapauksissa liittymän hinta ei kuitenkaan halpene, vaikka jättäisit puhepaketin pois. Varmista kuitenkin, että et maksa jostain sellaisesta, mitä et käytä.

Puheluissa ja viesteissä on usein edelleen eri hinta Suomen sisäisiin ja ulkomaan puheluihin. Joskus Pohjoismaat tai Baltia tarjotaan kotimaan hinnoilla, mutta käytännössä Eurooppaan soittaminen on usein kalliimpaa. Ota siis huomioon tämä, sillä globaalissa maailmassa puheluista maltaita maksaminen tuntuu hullulta. Se on kuitenkin edelleen todellisuutta. Varmista asia myös netin käytön osalta, sillä siihen liittyy edelleen EU-käytön rajoituksia.

Löydä Hyvä Hinta-Laatusuhde

Koko jutun yhteenvetona voidaan sanoa, että kannattaa hankkia sellainen mobiililiittymä, joka vastaa käyttäjänsä tarpeisiin ja joka tarjoaa käyttäjälleen parhaan hinta-laatusuhteen.

Mobiililiittymien kilpailutus on tehty melko helpoksi, sillä tarjouksia voi vertailla kilpailutussivustolla, jonka lisäksi niitä tuppaa tulemaan myös suoramarkkinointina puhelimeen ja sähköpostiin.

Liittymäostoksilla ei kuitenkaan kannata hätäillä, sillä liittymän myyjän tarkoituksena on ennen kaikkea myydä, eikä suoranaisesti palvella etuasi.

Hanki siis sellainen mobiililiittymä, joka tulee operaattorilta, jonka toiminta on vakaata ja häiriötöntä alueellasi. Hanki liittymä, joka sisältää kaikki ne palvelut, joita tarvitset, muttei mitään liikaa. Pyri välttämään määräaikaista sopimusta ja kilpailuta koko taloutesi netti- ja puhelutarpeet kerralla, sillä se saattaa tuoda sinulle lisäetuja ja paremman tarjouksen.

Mobiililiittymän valinnan ei tarvitse olla kovin monimutkaista ja onneksi liittymän kilpailutusta ei tarvitse tehdä kovinkaan usein. Onnea matkaan ja hyvää surffailua!

Vertaa Mobiililiittymät Tästä
Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähettää