Maksatko sähköstäsi liikaa – Vertailu kannattaa aina

In Blogi By Lainaanyt.fi 28.4.2021

Sähkön hinta

Kotimme ja työpaikkamme pursuavat sähkölaitteita, emmekä oikeastaan enää edes pärjäisi ilman sähköä. Onneksi meidän ei yleensä tarvitsekaan, sillä sähkökatkokset ja muut sähkönjakelun ongelmat ovat melko harvinaisia Suomessa.

Sinäkin olet varmaan tehnyt sähkösopimuksen muuton yhteydessä ja lasku tulee silloin tällöin. Maksat laskun ja koko sähköasia on jälleen kunnossa ja unohdettu.

Mutta oletko pysähtynyt miettimään sitä, että maksatko ehkä sähköstäsi liikaa? Milloin viimeksi olet vertaillut sähkön hintaa vaikka tuttavasi kanssa ja todennut maksavasi enemmän kuin toinen henkilö? Miksi näin on? Älä maksa liikaa.

Jatka lukemista ja opi säästämään rahaa muuttamatta sähkönkäyttötottumuksiasi.

Kilpailuta Sähksopimuksesi Ilmaiseksi

Miten sähkö hinnoitellaan?

Perusasiat sähkön hinnan muodostumisessa ovat melko tuttuja meistä useimmille, mutta kerrataan ne kuitenkin. Sähkön hinta koostuu useammasta osa-alueesta, jotka yhdessä muodostavat sen euromääräisen summan, jonka sähkölaskullasi maksat. Sähkö laskutetaan kulutusperusteisesti ja sähkön hinta saattaa vaihdella vuorokauden sisällä tai pysyä vaikkapa vuosia samana.

Käytännössä sähkön hintaan sisältyvät sähköenergia, sähkön siirto ja verot. Sähköenergia eli itse sähkön ostaminen on se asia, jonka asiakas voi kilpailuttaa ja ostaa itse valitsemaltaan yritykseltä. Sähkön siirtomaksu menee aina paikalliselle jakeluyritykselle, sillä se liittyy fyysiseen sähköverkkoon ja sen ylläpitämiseen. Verot, eli energiavero ja arvonlisävero menevät loppujen lopuksi valtiolle, joka haluaa osansa myös sähkön käytöstä.

Sähkölaskulla on usein perusmaksu. Se saattaa olla vuosimaksu tai kuukausimaksu ja se veloitetaan kattamaan sähkönmyyjän omia, kiinteitä kuluja. Kulutus ei vaikuta perusmaksuun, vaan se on aina sopimuksen mukainen vakio. Perusmaksun lisäksi laskulta löytyy energiamaksu, joka perustuu kulutettuun energiamäärään ja jonka yksikkö on senttiä per kilowattitunti. Energiamaksulla katetaan sähkönmyyjän ja sähköntuottajan kuluja. Sähkönsiirtolasku tulee usein erillisenä, sillä sähkönmyyjä saattaa olla eri, kuin paikallinen jakeluverkko.

Millaisia sähkösopimuksia on olemassa?

Yleisin sähkön hinnoittelumalli on yksinkertainen laskutoimitus kauden aikana käytetystä sähköstä kerrottuna sopimuksen mukaisella sähkön hinnalla. Tällaista sopimusta kutsutaan yleissähkötuotteeksi ja tällaisessa tapauksessa sähkön vuosikustannusarvio on helppoa laskea kertomalla arvioitu vuosikulutus sähkön hinnalla. Mikäli kuluttaja käyttää sähköä tavanomaiseen tapaansa ympäri vuoden, on sähkön hinta helppo arvioida. Mitään vuorokauden tai vuodenajan tuomia vaihteluita sähkön hinnassa ei ole.

Hieman monimutkaisempia tuotteita ovat puolestaan yö- ja kausisähkötuotteet. Niissä sähkön hinta muuttuu ajankohdan mukaan eli silloin kun sähkön käyttäjiä on vähän, on sähkö edullisempaa. Kiireempinä aikoina myös sähkön hinta nousee. Esimerkiksi yöllä sähköä käytetään usein vähemmän ja näin ollen sähköyhtiö tarjoaa sitä hieman edullisemmin kulutusta jakaakseen. Mikäli kuluttajalla on yösähkö käytössä, voi sähkölaskun hinnan arvioida ottamalla päiväkulutuksen ja kertomalla sen päivähinnalla ja lisäämällä siihen yökulutuksen yöhinnalla. Mikäli tilastotietoa omasta kulutuksesta on, on tämä melko yksinkertaista.

Lisäksi saatavilla on niin sanotut pörssisähkötuotteet eli spot-tuotteet. Niissä sähkön hinta vaihtelee kuluttajan näkökulmasta mielivaltaisesti perustuen Nordpool-sähköpörssin hintamuutoksiin. Näissä sähkölaskun hinnan arviointi tulee tehdä perustuen tukkumarkkinoiden hintaodotuksiin. Ne muodostuvat sähkömarkkinoiden termiinihintojen perusteella ja ne antavat kuvan markkinaan liittyvistä odotuksista. Kyseessä on kuitenkin vain arvio ja näin ollen lopullista hintaa on melko vaikea tietää etukäteen oman kulutuksen tuntemisesta huolimatta.

Jos olet enemmän kiinnostunut sähkön hinnoittelusta ja sen valvonnasta tämän päivän Suomessa, niin suosittelemme tutustumaan miten Energiavirasto valvoo sähkön hinnoittelua Suomessa.

Voiko sähköä kilpailuttaa?

Sähkön voi kilpailuttaa. Tämä tulee edelleen yllätyksenä monille, sillä sähkön myynti vapautettiin kilpailulle vasta vuonna 1998. Siitä on toki aikaa, mutta suomalaiset ovat niin tottuneita tuttuun sähkönmyyjäänsä, ettei kilpailutusta useinkaan edes harkita. Kilpailuttaminen kuitenkin kannattaa, sillä miksi maksaisit liikaa asiasta, jonka voit saada huomattavasti halvemmalla jostain muualta. Ethän kaupassakaan valitse kalleinta kahvia tai maitoa ja puhelinliittymästäkään et varmaan mielellään maksa liikaa.

Sähkön kilpailutus on mahdollista, mutta myös erittäin järkevää. Sähkönsiirron osuus ei ole kilpailutettavissa, mutta jo pelkällä energiamaksun hinnan alenemisella kuluttaja voi säästää suuria summia muuttamatta omia kulutustottumuksiaan. Yksinkertaisuudessaan kilpailuttaminen tapahtuu vertailemalla eri myyjien tarjouksia ja niiden sisältöä ja valitsemalla näistä paras. Kilpailutuksessa hinta ei ole kaikille ykköskriteeri vaan vaikkapa ekologisuus tai kotimaisuus saattavat olla päteviä valintakriteereitä. Kilpailutuksen tuloksena jokainen voi saada omaan rahapussiinsa ja omille arvoillensa sopivan sopimuksen.

Miten sähkön voi kilpailuttaa??

Kuinka sähkön kilpailutus sitten käytännössä tapahtuu? Kilpailutukseen kuuluu sähköyhtiöiden vertailu ja valinnan ja sopimuksen tekeminen. Kun sähkönmyyntisopimus on tehty, hoitavat vanha ja uusi sähköyhtiö vaihtamiseen liittyvät käytännön asiat keskenään. Prosessi on siis äärimmäisen yksinkertainen ja vaikeinta siinä on uuden yhtiön valinta.

Kilpailutus kannattaa aloittaa kirjaamalla ylös oma kulutus ja miettimällä myös se, kannattaako yleissähkötuotteen sijasta hankkia vaikkapa pörssisähkötuote tai jokin kausisähkötuotteista. Kun oma kulutus ja toiveet ovat selvillä, voi kilpailuttaja suunnata netin kilpailutussivustolle, joka vertailee sähkötarjouksen helposti. Usein sivustolle voi syöttää tiedot vaikkapa viimeisimmästä sähkölaskusta ja sivusto osaa hakea juuri sinun osoitteeseesi edullisimmat ja mahdollisten muiden kriteeriesi mukaiset sähkötarjouksen.

Sähkösopimusta tehdessä tai kilpailutettaessa on hyvä tietää, onko tekemässä määräaikaista vai toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta. Määräaikaista ei voi purkaa tai kilpailuttaa ennen määräajan päättymistä ja näin ollen se sitoo pidemmäksi aikaa kuin toistaiseksi voimassa oleva. Lisäksi ennen sopimuksen allekirjoittamista kannattaa tutustua sähkön hintavakauteen, tuotantotapoihin ja esimerkiksi mahdollisiin muihin lisämaksuihin, kuten perusmaksuihin.

Mikäli kaikki on kunnossa, on aika allekirjoittaa sopimus. Uuden sähköyhtiön voi valtuuttaa irtisanomaan vanha yhtiö ja näin ollen asiakkaan työ on tehty. Lähettäjän nimi sähkölaskussa vaihtuu, mutta palvelu pysyy muuten samana. Sähkön jakelija vastaa sähkön laadusta, joten kilpailutus ei vaikuta sähkön laatuun. Se muuttaa ainoastaan sähköstä maksettua hintaa.

Kuinka pienentää ennestään pientä sähkölaskua?

Oletko tyytyväinen sähkösopimukseesi ja sen hintaan. Tai asutko ehkä taloyhtiössä, jossa kilpailuttaminen ei ole edes mahdollista? Tällöin vastaan voi tulla tarve pienentää sähkölaskua ilman kilpailutusta. Jatka lukemista ja nappaa vinkit sähkölaskun pienentämiseen.

Suurin osa sähkönkulutuksestamme menee asunnon lämmitykseen. Jos asunnossa on sähkölämmitys, saattaa sähkölasku olla talvella todella suuri. Pyri siis tehostamaan lämmittämistä. Lämmitä edullisemman yösähkön aikana ja pyri pitämään lämpö sisällä asunnossa mahdollisimman pitkään. Laske sisätilojen lämpötilaa vaikkapa yhdellä asteella, sillä jo se tekee huomattavat eron sähkölaskuun. Hyödynnä takkaa, öljypatteria tai leivinuunia lämmityksessä.

Toimi energiatehokkaasti. Älä roiku turhaan jääkaapilla tai pakastimella pitäen ovea auki. Hanki energiatehokkaita kodinkoneita ja pese täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä. Käytä ECO-ohjelmia mikäli sellaiset ovat koneessasi tarjolla. Älä pidä valoja päällä tyhjissä huoneissa tai pidä sähkösaunaa turhaan kuumana. Älä ota pitkiä, kuumia suihkuja tai pidä vesihanaa päällä turhaan.

Älä stressaa. Joskus on tilanteita, jolloin taloudellinen tilanne on tiukka ja sähkölaskun maksaminen tuskaa. Älä kuitenkaan ota turhaa stressiä, sillä valtio ja EU työntävät yhtiöitä yhtä tiukemmin kohti energiatehokkaiden laitteiden ja koneiden valmistusta. Näin ollen kuluttajat eivät ole ainoa osapuoli sähköpihistelyssä ja nykylaitteet syövät oikeastaan melko vähän sähköä. Kerrostaloasunnoissa sähkön kulutus on pientä ja laskuun ei saa juurikaan muutosta omalla toiminnallaan. Omakotitalojen lämmitys vie sähköä, mutta vaihtamalla halvempaan voi saman sähkömäärän saada huomattavasti huokeampaan hintaan.

Kilpailuta, unohda koko asia ja nauti elämästä!

Kilpailuta Sähksopimuksesi Ilmaiseksi
Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
0 (0 ääntä)
Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähettää