Säästötili lapselle – Näin säästät rahaa lapsellesi hyvällä korolla

In Blogi By Lainaanyt.fi 23.5.2023

Säästötili lapselle

Haluatko avata säästötilin lapselle? Tästä artikkelista löydät runsaan infopaketin tilin avaamisesta lapselle sekä parhaat paikat säästötilin avaamiselle. Säästötilin avaaminen lapselle kannattaa aina ja tutkimusten mukaan jopa yli puolet vanhemmista käyttääkin säästötiliä rahan säästämiseksi lapsilleen.

Vanhempana, isovanhempana tai vaikka kummina voit avata säästö tilin lapselle lähes yhtä helposti kuin itsellesi.

Esim. kummi tai isovanhempi voi perustaa lapselle säästötilin tekemällä sopimuksen säännöllisestä talletuksista tilille. Jos haluat antaa tälläisen lahjan lapselle, niin lapsen vanhempien tulee ainoastaan täyttää valtakirja ja palauttaa se pankkiin.

Säästötilin avaamiseksi lapselle tarvitaan aina molempien vanhempien suostumus sekä lapsen henkilötunnus. Syntymättömälle lapselle tiliä ei siis voi avata.

Säästötilin lopullisesta käyttöoikeudesta päättävät aina lapsen huoltajat.

Parhaat Säästötilit Lapselle

Kun olet avaamassa säästötiliä lapselle, niin luonnollinen paikka tähän on oma pankki. Tämä ei kuitenkaan läheskään aina kannata, sillä säästötilille voi saada paremman koron muualta.

Säästötili kannattaakin avata siihen pankkiin, mikä tarjoaa parhaan koron säästöille turvallisesti.

Alla listattuna tällä hetkellä(Helmikuu 2020) parasta korkoa säästötileilleen tarjoavat pankit:

1. Instabank

InstabankInstabank on Norjalainen pankki, joka toimii myös Suomessa tarjoten kuluttajille mahdollisuuden säästötilin avaamiseen ja kulutusluottoihin.

Instabankin tarjoama korko on markkinoiden paras 0,90 % – 1,05 %. Talletussuoja on 100 000 euroa, joten voit tallettaa rahaa säästötilille turvallisesti tähän summaan asti.

Korko maksetaan tilille vuosittain ja tilitä voi tehdä nostoja rajattomasti. Nostoista ei veloiteta kuluja.

HUOM! Instabank tarjoaa mahdollisuuden nyt myös ”korkeakorkoiseen säästötiliin”. Tämän tilin korko on 0,95 % ja se on muuten samanlainen normaalin säästötilin kanssa paitsi nostojen lukumäärä on rajoitettu 4 kertaan vuodessa.

Lue Lisää Instabankin Säästötilistä

2. Bank Norwegian

Bank Norwegian säästötiliBank Norwegian on Instabankin tapaan Norjalainen pankki, jonka kautta voit avata säästötilin myös Suomalaisena henkilönä.

Bank Norwegianin tarjoama korko säästötilille on 0,75 % ja talletussuoja 200 000 euroa. Säästötililtä tehdyistä nostoista ei veloiteta mitään ja voit tehdä niitä rajattomasti.

Säästötilin korko lasketaan päivittäin ja maksetaan tilille vuosittain.

Lue Lisää Bank Norwegianin Säästötilistä

3. Collector Bank

Collector Bank logoCollector Bank on alunperin Ruotsalainen pankki, joka tarjoaa palveluitaan myös Suomessa.

Voit avata Collector Bankin kautta säästötilin 0,60 % korolla ja 100 000 euron talletussuojalla. Kaikki säästötililtä tehdyt nostot ovat ilmaisia ja niitä voi tehdä rajattomasti.

Korot maksetaan tilille vuosittain ja minimitalletus tilille on 50 euroa.

Lue Lisää Collector Bankin Säästötilistä

Säästötilin Käyttö Ja Hallinnointi

Kuten yllä jo mainittiin, niin tilin käytöstä ja varojen hallinnoista vastaavat aina lopullisesti lapsen huoltajat. Tilillä olevat varat luetaan kuitenkin ensisijaisesti lapsen omaisuudeksi, joten varojen käytössä tulee aina miettiä lapsen perimmäistä etua.

Kun sitten lapsi täyttää 18-vuotta, niin tilin käyttöoikeus siirtyy lapselle ja hän voi tämän jälkeen itse päättää varojen käytöstä. Yleensä tässä vaiheessa pankki on yhteydessä täysi-ikäisyyden saavuttaneeseen lapseen, jotta järjestelyistä voidaan sopia tarkemmin.

Varojen Tallettaminen Säästötilille

Normaalisti tiliä avattaessa sovitaan tapa jolla lapsen säästötilille aletaan säästämään rahaa. Suosittu tapa ovat tehdä suurempi kertatalletus ja tämän jälkeen sopia pankin kanssa kuukausittaisesta summasta, joka tilille lisätään automaattisesti joka kuukausi.

Tilille ei toki ole pakko sopia jatkuvista talletuksista, vaan sinne voi tallettaa rahaa silloin kun itse haluaa. Tämä voi olla hyvä tapa esim. silloin, jos ei ole varmuutta siitä että joka kuukausi pystyy tallettamaan tietyn summan.

Minimisummat talletuksille alkavat yleensä 20-50 eurosta, joten tilille voi lisätä pieniäkin summia ilman lisäkustannuksia.

Meneekö Lapselle Lahjoitetuista Varoista Veroja?

Et joudu maksamaan lapselle lahjoittamista varoista veroja, jos rajoitat lahjoitetun summan 4999 euuroon kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä että voit säästää lapsen tilille 138 euroa kuukaudessa ilman veroseuraamuksia.

Tämä summa koskee toki vain yhtä henkilöä, joten esim. lapsen vanhemmat voivat lahjoittaa tilille rahaa yhteensä 9998 euroa kolmen vuoden aikana.

Lapsilisän Säästäminen Säästötilille

Yksi hyvä ja suosittu esimerkki lapselle avatun säästötilin käyttämisestä on lapsilisän säästäminen tilille. Lapsilisän määrä ensimmäisestä lapsesta on 94,88 euroa kuukaudessa.

Jos ajatellaan että vanhemmat avaavat säästötilin lapsen ollessa 2 vuoden ikäinen ja säästävät lapsilisän säästötilille kuukausittain siihen asti kun lapsi täyttää 18 vuotta, niin säästöjä kertyy seuraavasti:

(Esimerkissä käytetty Instabankin tarjoamaa 0,8 % korkoa)

Tilille lisätään 94,88 euroa 16 vuoden eli 192 kuukauden ajan. Tilille lisättävä summa on siis yhteensä 18 216,96 euroa. Säästötilin koron ollessa 0,8 % tuottaa se tässä ajassa 1210,73 euroa. Lapsella on siis 18 vuotta täytettyään käytettävissä säästötilillä 19 427,33 euroa.

Parempaa Tuottoa Lapsen Säästöille

Ainakin tällä hetkellä säästötilien tarjoama korkotaso on suhteellisen alhainen. Jos siis haluaa lapselleen parempaa tuottoa, niin kannattaa harkita joko rahastosäästämistä tai osakesalkun avaamista lapselle.

Tulee kuitenkin muistaa että tuotto-odotuksen kasvaessa myös riski pääoman menetyksiin kasvaa. Rahastosäästämisessä ja osakesijoittamisessa on aina riski pääoman menetyksiin kun taas säästötili on ehdottoman turvallinen vaihtoehto.

Jos olet kiinnostunut osakesijoittamisesta tai rahastosäästämisestä lapselle, niin kannattaa tutustua esim. Nordnetin tarjoamiin vaihtoehtoihin.

Säästöjen Käyttökohteet

Yleisin huolenaihe vanhemmilla on varmasti se että mihin lapsi sitten käyttää rahat täysi-ikäiseksi tultuaan. Moni pelkää että vuosien säästöt hupenevat turhuuksiin heti kun lapsi saa käyttöoikeuden tililleen.

Tältä voi kuitenkin välttyä kouluttamalla lasta järkevään rahankäyttöön jo nuoresta pitäen. Jos säästöjen suunniteltu käyttökohde on esim. ensiasunnon hankinta, niin tästä kannattaa kertoa lapselle jo aikaisessa vaiheessa. Kaikkia säästöjä ei myöskään ole pakko säilyttää tilillä lapsen täysi-ikäisyyteen asti vaan niitä voi käyttää esim. rippijuhliin tai ajokortin hankintaan.

Tämä onnistuu mainiosti sillä esim. tällä sivustolla mainittujen säästötilien osalta nostoja ei ole rajoitettu eikä niistä koidu lisäkustannuksia.

Kokemuksia Lapselle Säästämisestä

Oletko avannut lapselle säästötilin? Mistä löysit parhaan koron lapsen säästöille? Mihin käyttötarkoitukseen säästät lapsellesi?

Jaa kokemuksesi lapselle säästämisestä kommentoimalla alle tai esitä meille kysymyksiä säästötileihin liittyen. Napsauta myös tähtiarvio tälle artikkelille jos sait meiltä hyödyllistä infoa lapsen säästötiliin liittyen.

Kiitos palautteestasi!

Arvostele Artikkeli
Lähettää
Arvio
4 (2 ääntä)

Lähteet: Instabank, Bank Norwegian

Lainaanyt.fi

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähettää