Kattavasti Infoa Vakuudellisista Lainoista

Vakuudellinen laina tulee kyseeseen esim. asuntoa tai kalliimpaa autoa ostettaessa. Tältä sivulta löydät kattavasti infoa vakuudellisista lainoista. Jos kuitenkin olet pienemmän lainan tarpeessa, niin tutustu myös vakuudettomiin lainoihin klikkaamalla alta.

Milloin Vakuudellinen Laina Kannattaa Hankkia?

Vakuudellinen laina

Jos olet hakemassa lainaa netistä, niin yleensä sinun kannattaa tutustua vakuudettomia lainoja tarjoaviin palveluihin. Pienemmissä lainasummissa vakuudeton laina on aina helpompi ja nopeampi vaihtoehto kuin vakuudellinen laina.

Vakuudellinen laina taas tulee kyseeseen siinä tapauksessa jos olet hakemassa suurempaa(yli 60 000 €) lainaa. Esim. asuntolaina tai kalliimpi autolaina ovat hyviä esimerkkejä vakuudellisista lainoista.

Vakuudellinen laina on yleensä aina edullisempi kuin vakuudeton laina. Tämä johtuu pääosin siitä että nimensä mukaisesti vakuudellinen laina vaatii jonkinlaisen vakuuden tai esim. henkilötakaajan.

Jos olet vakuudellisen lainan tarpeessa, niin lainasta kannattaa alkaa neuvottelemaan oman pankin kautta. Esim. asuntolainan yhteydessä on kuitenkin järkevää kilpailuttaa myös muut pankit.

Vakuudellinen Vs Vakuudeton Laina

Ihmisillä on usein harhaluuloja siitä että kuinka kalliita netin kautta haettavat vakuudettomat lainat ovat tänä päivänä. Harhaluulot johtuvat suurelta osin muutamia vuosia sitten vallinneesta "pikavippivillityksestä", jossa pikavippiyritykset pystyivät perimään tähtitieteellisiä korkoja pienistä vipeistä.

Asiat ovat kuitenkin toisin tänä päivänä. Vuonna 2013 astui voimaan korkokatto pikavipeille, joka rajoitti korkoja roimasti. Syyskuussa 2019 astuu voimaan vieläkin tiukempi korkokatto lainoille. Tämä korkokatto tulee edelleen madaltamaan vakuudettomien lainojen kuluja netissä.

Toki vielä korkokatonkin asettamisen jälkeen vakuudelliset lainat tulevat olemaan edullisempia kuin vakuudettomat lainat. Vakuudellisen lainan saanti on kuitenkin hankalaa ja vaatii nimensä mukaisesti vakuuksia.

Tästä syystä erityisesti silloin, kun lainan tarve on alle 60 000 euroa, niin kannattaa tutustua vakuudettomiin lainoihin. Voit vertailla vakuudettomia lainoja sivustollamme kätevän lainavertailun avulla. Korot ovat vakuudettomissa lainoissa alkaen 4,99 %.

Vertaa Lainat Tästä

Mitä Lainan Vakuus Käytännössä Tarkoittaa?

Lainan vakuudella tarkoitetaan käytännössä jotain kiinteää omaisuutta, kuten omistusasuntoa. Vakuudellinen laina voidaan myös vakuuttaa myös takaajan avulla. Esim. asuntolainoissa vaaditaan usein henkilötakaaja kun taas opintolainassa takaajana toimii valtio.

Pankit vaativat suuremmille lainoille vakuuksia yksinkertaisesti siitä syystä että toimiessaan näin ne minimoivat oman luottotappioriskinsä. Jos lainan hakija joutuu maksuvaikeuksiin, niin lainan vakuus tai takaaja kattaa loppulainan maksun.

Tästä syystä vakuudellisia lainoja pystytään myöntämään myös edullisemmilla koroilla kuin vakuudettomia lainoja. Toisaalta lainan saaminen on myös huomattavasti vaikeampaa. Yleinen sääntö on se että mitä pienempi korko lainalla on, niin sitä parempi taloudellinen tilanne hakijalta vaaditaan.

Miten Vakuus Määritetään Lainalle?

Otetaan esimerkiksi 200 000 euron suuruinen asuntolaina. Pankki vaatii aina asuntolainalle 100 % vakuudet ja asuntolainojen yhteydessä asunnon vakuusarvo on normaalisti 75 % asunnon myyntihinnasta.

Tämä tarkoittaa sitä että asunnon 200 000 euron hinnasta 25 % eli 50 000 euroa täytyy kattaa joko vakuudella, takaajalla tai omilla säästöillä.

Tiivistettynä tämä vielä alla olevassa taulukossa:

Asunnon Hinta 200 000 €
Asunon vakuusarvo
150 000 €
Asuntolainan määrä
200 000 €
Tarvittava vakuus, takaaja tai omat säästöt
50 000 €

Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä että 50 000 euroa lainasta pitää kattaa joko vakuuksilla, takaajalla tai omilla säästöillä. Tänä päivänä vaaditaan myös lähes aina että osa vakuudellisesta asuntolainasta katetaan "käsirahalla" eli omilla säästöillä. Esim. 200 000 euron suuruisissa asuntolainoissa käsirahan suuruus on normaalisti 10 000-20 000 €.

Mitä Ehtoja Pankeilla On Vakuudelllisen Lainan Saamiselle?

Ehdot vaihtelevat eri rahoituslaitosten välillä mutta yleisesti voidaan todeta että seuraavien ehtojen tulee täyttyä, jotta voit saada vakuudellista lainaa:

  • Olet täysi-ikäinen
  • Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä
  • Sinulla on vakituinen osoite Suomessa
  • Omaat vakituiset kuukausittaiset tulot

Miten Paljon Voin Saada Vakuudellista Lainaa?

Se miten paljon voit saada lainaa riippuu todella monesta tekijästä. Jokaisella pankilla on oma järjestelmänsä minkä avulla ne laskevat luottoriskin jokaiselle hakijalle henkilökohtaisesti Luottoriski riippuu luonnollisesti taloudellisesta tilanteestasi, maksukäyttäytymisestä, perhesuhteistasi ja lukuisista muista asioista.

Voit saada selville paljon lainaa sinulle voidaan myöntää ainoastaan selvittämällä sen pankkisi kanssa ja hakemalla lainaa.

Sama luottoriskiluokitus pätee niin vakuudellisissa kuin vakuudettomissakin lainoissa ja usein käy niin että sinulle ei myönnetä hakemaasi lainasummaa, vaan summa on pienempi. Joskus toki voi käydä niinkin päin, että sinulle tarjotaan suurempaa lainasummaa koska pankin selvityksen mukaan pystyt suoriutumaan suuremmankin lainan takaisinmaksusta.

Jos haluat parantaa mahdollisuuksiasi saada haluamasi lainasumma, niin suosittelemme hakemaan lainaa yhteishakijan kanssa. Yhteishakijan kanssa suuremman lainan saamisen mahdollisuudet kasvavat huomattavasti.

Lainat kannattaa myös aina kilpailuttaa ennen lopullisen lainapäätöksen tekemistä. Kilpailuttamalla lainat löydät itsellesi edullisimman lainan helposti ja nopeasti. Voit kilpailuttaa yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa yli 20 eri pankkia ja saada lainatarjouksia jo saman päivän aikana.

Päivitetty: Kesäkuu 9, 2021

Jaa Tämä