osakesijoittaminen

Aloita Osakesijoittaminen Näiden Vinkkien Avulla

Oletko kiinnostunut osakesijoittamisesta? Tämän oppaan avulla pääset hyvin alkuun. Löydät tästä artikkelista tietoa eri osakevälittäjistä sekä runsaasti vinkkejä osakesijoittamiseen liittyen.

Heti alkuun pitää todeta että jos olet piensijoittaja, niin suosittelemme osakevälittäjäksi Nordnetiä. Nordnet tarjoaa erityisesti piensijoittajille edulliset kaupankäyntikulut sekä todella runsaan valikoiman eri maiden pörssejä sekä rahastoja. Nordnet on Suomen suosituin osakevälittäjä!

Avaa Nordnet Tili Klikkaamalla Tästä

Ennen Kuin Sijoitat Osakkeisiin

Ennen osakesijoittamisen aloittamista kannattaa miettiä muutama perusasia valmiiksi. Ainakin seuraavat asiat olisi hyvä miettiä valmiiksi ennen osakkeisiin sijoittamista:

  • Miksi haluat sijoittaa?
  • Mihin haluat sijoittaa?
  • Kuinka pitkäksi aikaa haluat sijoittaa?
  • Kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi sijoituksiin?

Kun olet saanut alustavan sijoitussuunnitelmasi valmiiksi, niin voit alkaa etsiä itsellesi sopivia sijoituskohteita. Varsinkin aloittelevalle sijoittajalle saattaa olla haastavaa ymmärtää mihin osakkeeseen ja milloin kannattaa sijoittaa.

Aloittelevan sijoittajan kannattaakin ennen sijoitusta tutustua analyyseihin eri yhtiöistä. Hyviä ja ilmaisia analyysejä ja suosituksia löytyy esim. Nordnetin tai Inderesin kautta. Myös eri keskustelufoorumit ovat oivia paikkoja kerryttää tietoa osakesijoittamisesta. Edellä mainittujen lisäksi esim. Sijoitustiedon sivuilta löytyy hyvä keskustelufoorumi.

Analyytikkojen mielipiteisiin ei toki kannata sokeasti luottaa, vaan oman järjen käyttö on myös sallittua. Analyyseista saa kuitenkin erittäin hyvää tukea omille sijoituspäätöksille.

Ennen sijoittamista kannattaa myös määritellä melko tarkkaan rahasumma, minkä on valmis sijoittamaan. Osakesijoituksissa on aina riski tulonmenetyksiin, joten rahaa tulisi periaatteessa sijoittaa ainoastaan sen verran, kun sitä on valmis häviämään.

Riskiä voi pienentää hajauttamalla sijoitukset järkevästi eri osakkeiden välille. Pääsääntönä voidaan pitää sitä että yhdessä osakkeessa ei tulisi olla kiinni yli 20 % koko sijoituksen summasta. Hajauttamista kannattaa tehdä myös eri toimialojen välille, jotta riskiä minimoidaan edelleen.

Edelleen voit hajauttaa sijoituksesi myös ajallisesti sekä maantieteellisesti. Hajauttaminen on yksi tärkeimmistä riskienhallintakeinoista osakesijoittamisessa.

Mitä Kautta Voin Sijoittaa Osakkeisiin?

sijoita osakkeisiin

Usein sijoittaminen on helpointa aloittaa oman pankin kautta. Suurimmalla osalla pankeista on yhteistyösopimus jonkin osakevälittäjän kanssa, joten sijoittamisen aloittaminen oman pankin kautta on usein se helpoin vaihtoehto.

Ongelmana tässä on usein kuitenkin se että oman pankin tarjoama vaihtoehto ei ole välttämättä kaikista edullisin. Osakkeiden välityspalkkiot saattavat olla huomattavasti suuremmat kuin jollain muulla välittäjällä.

Tästä syystä suosittelemmekin aloittelevalle sijoittajalle Nordnetiä. Jo yllä mainittu Nordnet on Suomen suosituin osakevälittäjä ja sen hinnat ovat taatusti kilpailukykyiset!

Käytännössä aloitat osakesijoittamisen seuraavasti:

  1. Perusta arvo-osuustili joko oman pankkisi tai esimerkiksi Nordnetin kautta.
  2. Tutustu yhtiöihin itse ja eri analyysien avulla ja tee päätös minkä yhtiön osakkeeseen haluat sijoittaa
  3. Osta osaketta ostotoimeksiannon avulla. Määritä ostotoimeksiantoon että millä summalla/kuinka monta osaketta haluat ostaa ja minkä hinnan vähintään olet yhdestä osakkeesta valmis maksamaan
  4. Kun omistat osaketta, niin seuraa kurssin kehitystä, uutisia yhtiöstä ja tuottojasi

Perustietoa Osakkeista

Osakeyhtiö on joko pörssilistattu tai listaamaton yhtiö, jonka osakkeilla voidaan käydä kauppaa. Jos yhtiö on listattu pörssiin, niin sen osakkeilla voi tällöin luonnollisesti käydä kauppaa pörssissä. Esimerkkejä pörssilistatuista yhtiöistä vaikkapa Nokia, Nordea ja Neste.

Myös listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeilla voi käydä kauppaa mutta ei pörssissä. Osakkeita voi listautumattomilta yhtiöiltä ostaa esim. joidenkin pankkien kautta tai suoraan yritykseltä.

Luonnollisesti kaupankäynti pörssiin listattujen yhtiöiden osalta on huomattavasti yleisempää ja keskitymmekin tässä artikkelissa näihin yhtiöihin.

Mikä On Osakesijoituksien Tuotto-Odotus?

Kuinka paljon voin sitten odottaa tuottoa sijoituksilleni? Tuotto riippuu toki siitä miten onnistut sijoituksissasi mutta jos osakesijoittamisen tuottoa katsotaan historiadatan perusteella, niin tuotto-odotus on noin. 8 % vuositasolla(Mukaanluettuna osingot ja korkoa korolle- vaikutus).

Esim:

Jos aloitat sijoittamalla 10.000 euroa ja sijoitat tämän jälkeen kuukausitasolla 500 euroa lisää osakkeisiin 10 vuoden ajan, niin 8 % vuosituotolla sinulla on kymmenen vuoden päästä omaisuutta osakkeissa 113.672 €.

Pitkän aikavälin sijoituksissa osakkeilla on selkeästi parhain tuotto-odotus.

Mitkä Asiat Määrittävät Osakkeiden Hinnat?

Osakkeiden hinnat vaihtelevat pörssissä päivittäin. Hintojen vaihteluun vaikuttavat mm. seuraavat asiat:

  • Yhtiön tulos
  • Yleinen markkinatilanne
  • Poliittiset asiat
  • Negatiiviset/positiiviset uutiset yhtiöstä
  • Luonnonmullistukset
  • Isojen ”Analyysitalojen” suositukset
  • Kilpailutilanne markkinoilla

Osakkeiden hinnat vaihtelevat huomattavasti päivätasolla, joten pieniin hinnan heittelyihin ei kannata juuri kiinnittää huomiota. Enemmän kannattaa tutustua yhtiöiden pitkän aikavälin näkymiin sillä osakesijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa.

Toki jos yhtiöltä tulee negatiivisia uutisia jatkuvasti ja tulevaisuus ei enää vaikuta niin valoisalta, niin näihin uutisiin kannattaa tutustua tarkasti ja myös reagoida tarvittaessa.

Osakesijoittaminen Vs Rahastosijoittaminen

Kun sijoitat osakkeisiin, niin voit tehdä sen suoraan jonkun yhtiön osakkeeseen tai sijoittaa osakerahastoihin, joissa sijoituksesi jaetaan usean eri osakkeen välille.

Kannattaako siis sijoittaa suoraan osakkeeseen vai laittaa rahaa rahastoihin? Alla muutamia eroavaisuuksia kun osakesijoittamista verrataan rahastosijoittamiseen:

  • Kun sijoitat rahastoihin, niin et hallinnoi sijoituksia itse, vaan rahastonhoitaja tekee ne puolestasi
  • Rahastojen kulut ovat usein pitkässä juoksussa suoria osakesijoituksia suuremmat
  • Historiallisesti suorat osakesijoitukset tuottavat rahastoja enemmän
  • Rahastosijoittamisen aloittaminen onnistuu pienemmällä pääomalla
  • Rahastoon on helpompi sijoittaa, koska et joudu tekemään sijoituspäätöksiä itse
  • Osakesijoittamisen riski on suurempi, erityisesti silloin jos osakesijoituksia ei ole hajautettu tarpeeksi

Lue Myös: Rahastosäästäminen – 7 Vinkkiä Järkevään Rahastosijoittamiseen

Osaketuottojen Verotus

Jos olet verovelvollinen Suomessa, niin osakkeista saadut tuotot ovat pääomaveron alaista tuloa. Maksat veroa osakkeista saaduista voitoista 30 % 30.000 euroon asti ja 34 % tämän jälkeen. Alle 1000 euron vuotuisista voitoista et joudu veroa maksamaan.

Veroa maksat vasta siinä vaiheessa kun myyt osakkeen ja saat siitä myyntivoittoa tilillesi.

Yhteenveto

Osakkeet ovat kannattava sijoitusmuoto erityisesti pitkälle aikavälille. Osakesijoittajan tulee olla kärsivällinen sijoitustensa suhteen.

Erittäin tärkeää on se että et lähde sijoittamaan ihan mihin tahansa kohteeseen. Asiantuntijoiden analyyseihin ja eri osakkeiden tunnuslukuihin kannattaa ehdottomasti tutustua tarkasti ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Sijoita sellaisiin kohteisiin mitkä kiinnostavat sinua ja sellaisiin toimialoihin joita seuraat. Sijoittamalla tälläisiin kohteisiin omaat todennäköisesti suuremmat edellytykset onnistumiselle. Sijoita siis ainoastaan sellaisiin yhtiöihin, jotka kiinnostavat sinua tai sinulla on vahva tietämys yhtiön toimialasta.

Joku on joskus hauskasti sanonut että osakesijoittamisen tulisi olla myös viihdettä. Sijoita siis ainoastaan sen verran varallisuudestasi, minkä olisit tarvittaessa valmis häviämään jopa kokonaan.

Toivon mukaan sait tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä osakesijoittamiseen!

Muistutamme vielä lopuksi että tämä Lainaanyt.fi sivusto ei tarjoa asiantuntijatason neuvoja sijoittamiseen liittyen. Osakesijoittamisessa on aina riskinsä ja mahdollisuus pääoman menetyksiin.

Kokemuksia Osakesijoittamisesta?

Jos sinulla on kokemusta osakesijoittamisesta, niin jaa ihmeessä vinkkisi tänne kommentoimalla alle kokemuksistasi. Voit myös esittää kysymyksiä tai jättää palautetta tähän artikkeliin liittyen.

Kiitos palautteesta!

Päivitetty: Helmikuu 21, 2021

Jaa Tämä

Jätä Kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *